Dezbaterea din Senatul României, organizată miercuri, 13 septembrie 2023, este prima inițiativă care a reunit la aceeași masă parlamentari, miniștri, reprezentanți din piața asigurărilor și avocați, pentru a pune bazele unui proiect de lege privind asigurarea de protecție juridică.
Participanții la discuții au agreat în unanimitate utilitatea unui asemenea demers legislativ, care să vină în sprijinul cetățenilor, după modelul legislației comunitare, implementate cu succes în țări precum Austria, Belgia, Franța, Germania, Italia, Spania și Țările de Jos.
“Moderatorul dezbaterii, Cristian – Augustin Niculescu – Țâgârlaș, Președintele Comisiei juridice de numiri, disciplină, imunități și validări, a făcut următoarele precizări:
Asigurarea de protecție juridică este o necesitate și reprezintă un element important al dreptului la un proces echitabil. Un asemenea proiect schimbă percepția asupra accesului la justiție al cetățeanului. Pentru dezbaterea de astăzi vă punem la dispoziție și o analiză comparativă privind reglementările referitoare la asigurarea juridică în mai multe state europene, pentru a înțelege cum funcționează aceste modele.” se arată în comunicatul UNBR.
Daniel Fenechiu, Vicepreședinte UNBR, a inițiat demersul în urma întâlnirii cu delegația Baroului Federal German, venită la București în aprilie 2023 pentru a discuta despre provocările comune privind exercitarea profesiei de avocat.
“Am inițiat prima dezbatere în Parlament despre asigurarea de protecție juridică pentru că, înainte de a avea un proiect de lege, trebuie consultate toate categoriile implicate, cu care să stabilim foaia de parcurs a unui asemenea demers. Reamintesc de întâlnirea cu delegația Baroului Federal German la București. (Bundesrechtsanwaltskammer – BRAK), când am înțeles oportunitatea și utilitatea unei astfel de inițiative în România. Sper că vom continua să colaborăm la un text de lege care să ajungă în Parlament, iar în 7 – 8 luni, poate un an, să avem o lege în domeniu.” se mai arată în comunicat.
Robert Cazanciuc, Vicepreședintele Senatului, a subliniat că într-un spațiu juridic dominat de incertitudine și de practică neunitară, de lipsă de încredere, o asemenea dezbatere despre asigurarea juridică este binevenită. Trebuie văzut cum poate fi pus în practică un asemenea produs în România.
Ministerul Justiției va sprijini ca acest demers să se concretizeze într-un instrument normativ, care să răspundă nevoilor tuturor.
Traian Briciu, Președintele UNBR, a punctat faptul că dacă o asemenea inițiativă e sustenabilă din punct de vedere economic și dacă e folosită cu pricepere ar putea să răspundă într-un mod neașteptat unei mari probleme, anume aceea că în România justiția este ultimativă, nu preventivă. În realitate, soluția prin care justiția poate scăpa de presiunea din sistem nu este de a ține pasul cu procesivitatea crescută. Soluția este justiția preventivă, care ulterior conduce la formula în care durata proceselor și numărul acestora să fie cât mai avantajoasă pentru cetățean și pentru sistemul judiciar.
Conform UNBR la dezbaterea din Senatul României au fost prezenți și vicepreședintele ASF România, Cristian Roșu, secretarul de stat în Ministerul Finanțelor Publice, Alin Chițu și Florin Spătaru – consilier de stat în cadrul Cancelariei Prim-ministrului. Au mai participat doamna av. Nicoleta Pauliuc – senator -, și deputații Olivia Diana Morar, Cristina Trăilă, Gabriel Andronache și Ioan Cupșa, precum și reprezentanții la nivel de Board ai principalelor 7 societăți de asigurare din România: Omniasig, Allianz, Generali, Groupama, NN, Asirom și Uniqa.
Din delegația UNBR au participat la dezbatere doamna av. Flavia Teodosiu – Prodecanul Baroului București -, doamna av. Silvana Racoviceanu, doamna av. Julia Zorkoczy, domnul av. Danny Bârdan, domnul av. Lavrin Covaci, domnul av. Mihăiță Bubatu și dl. av. Mihai Hotcă.
Propunerea legislativă cu privire la asigurarea de protecție juridică va fi inițiată de un grup transpartinic de avocați și juriști.