Magistraţii de la Curtea de Apel Bucureşti au dispus menţinerea sechestrului pe averea primarului Sectorului 3, Robert Negoiţă, în dosarul în care edilul este judecat pentru abuz în serviciu, iar prejudiciul este de aproape 580 milioane lei.
Primarul a fost trimis în judecată de DNA în august 2022 pentru săvârşirea a două infracţiuni de abuz în serviciu, instigare la această infracţiune şi complicitate la fals intelectual.
DNA, pentru recuperarea prejudiciului, a pus sechestru asupra tuturor bunurilor mobile şi imobile ce aparţin inculpaţilor din dosar, inclusiv asupra sumelor de bani existente şi viitoare în conturile bancare.
În dosar, mai sunt judecate persoane cu funcţii de conducere din Primăria Sector 3.
Conform DNA, Robert Sorin Negoiţă ar fi aprobat, întocmit şi semnat o serie de acte prin, iar la 20 noiembrie 2013, pe baza actelor, ar fi prezentat membrilor Consiliului Local al Sectorului 3 spre a fi votat un act adiţional la contractul de salubritate.
Prin actul adiţional respectiv consilierilor locali li s-ar fi promis că se va implementa de către operatorul de salubritate SC Rosal Grup SA un “sistem de containere îngropate” pe raza Sectorului 3 (un total de 449 containere îngropate), costurile fiind suportate de operatorul de salubritate.
În plus, arată DNA, la 15 mai 2014 primarul ar fi încheiat şi semnat în mod nelegal un alt act adiţional, fără a-l supune aprobării Consiliului local, prin care s-ar fi crescut frecvenţele de realizare a activităţilor de curăţenie a căilor publice cu influenţă asupra creşterii costurilor operatorului de salubritate Rosal Grup S.A.
Încălcările constatate de Curtea de Conturi ca urmare a controlului efectuat la Primăria Sectorului 3 au fost validate de Instanţa de contencios administrativ, în cursul anului 2017. Faţă de această sentinţă, primarul Sectorului 3 Robert Sorin Negoiţă a declarat recurs, dar ulterior a renunţat la judecarea recursului.
“Pentru a acoperi retroactiv nelegalităţile prelungirii contractului iniţial, funcţionarii Primăriei Sector 3 ar fi iniţiat un demers juridic prin care, în cursul anului 2018, actele adiţionale s-ar fi aprobat retroactiv de către Consiliul local. Ulterior, ar fi fost întocmit un referat, semnat de viceprimarul Elena Petrescu, pe baza unei delegări nelegale făcute de primar, prin care practic s-au şters o parte din obligaţiile de plată pe care Rosal Grup le avea către Primăria Sectorului 3. Acţiunea funcţionarilor din primărie ar fi fost validată de auditorul public extern, inculpata Mirela Chetreanu, în Raportul de follow-up din data de 11 octombrie 2019, care ar fi constatat că măsura recuperării prejudiciului a fost dusă la îndeplinire în totalitate, deşi aspectele constatate de Curtea de Conturi nu fuseseră remediate”, conform DNA.