Primarii cei mai vechi în funcţie din judeţul Bihor, începând cu anul 1990, cel din Sântandrei, Ioan Mărcuş (PNL), şi cel din Borş, Bátori Géza (UDMR), au câştigat duminică al nouălea mandat.
“Nu cred că este un secret: muncă şi seriozitate, Dacă nu am fi muncit, nu am fi fost răsplătiţi cu voturile acestea, iar dacă nu am fi fost serioşi, lumea nu ar fi avut încredere. Şi probabil că implicarea şi dăruinţa au făcut să mă regăsesc tot aici, după 34 de ani. În relaţia cu locuitorii contează seriozitatea şi demnitatea, să ai cuvânt în faţa lor. Fără acestea nu poţi să ai succes. Să fii serios şi ceea ce promiţi să faci. Nu mai merge cu promisiuni. Oamenii aşteaptă fapte, mai ales într-o comună metropolitană, care şi-a triplat populaţia, de la 3.000 de locuitori a ajuns la peste 10.000. Ori promiţi şi faci ori nu ai nicio şansă”, a declarat, miercuri, pentru AGERPRES, primarul Ioan Mărcuş.
Celălalt primar în funcţie din 1990, cel din Borş, Geza Batori, a obţinut al nouălea mandat cu un procentaj de peste 95%. Dacă s-ar lua în considerare şi cei doi ani de după Revoluţie, când a fost numit primar pentru perioada 1990-1992, Bátori Géza ar fi la al zecelea mandat. La fel şi Ioan Mărcuş.
“A fost un mandat scurt atunci, de doi ani. Numit în 8 ianuarie 1990, nu pot să uit”, a declarat, pentru AGERPRES, inginerul Batori Geza.
Edilul comunei Borş, poartă de intrare în partea de vest a ţării, a menţionat că doar munca este cea care i-a determinat pe localnici să-l voteze de fiecare dată.
“Cu oamenii trebuie să fii modest şi trebuie să lucrezi. Nimic altceva. Rezultate. Trebuie să prezinţi rezultate după fiecare mandat. Foarte multe s-au făcut în această comună. Sunt peste 30 de proiecte realizate”, a precizat primarul.
Situată la 5 km de Oradea, comuna Borş are în componenţă, pe lângă localitatea de reşedinţă, şi satele Santăul Mare, Santăul Mic şi Sântion. Prin numeroase proiecte de dezvoltare, de zeci de milioane de lei, a fost modernizat, în primul rând, sistemul de alimentare cu apă, în sistem SCADA, în toate localităţile comunei, s-au construit 25 de km de drumuri asfaltate, o grădiniţă, s-a extins centrul de bătrâni şi s-au făcut mai mulţi kilometri de trotuare în Borş, Sîntion şi Santăul Mare etc.
“Acum lucrăm la o sală de sport, modernizăm sistemul de canalizare, cu staţie de epurare pentru Borş şi Sântion, mai construim un bloc de 24 de apartamente. Oamenii văd realizările. Dar trebuie să te şi comporţi corespunzător cu omul. Fiecare cetăţean are stilul lui. Sigur, nu poate să te iubească toată lumea. Uneori trebuie să spui şi nu. Primeşti respect dacă tu îl respecţi pe cetăţean. Şi comunicarea este importantă. Eu aşa zic,” a mai spus Batori Geza.