La solicitarea g4media.ro, Ministerul Dezvoltării condus de Cseke Attila a transmis că întocmirea listelor toate clădirile din România încadrate în clasele de risc seismic revine în sarcina primăriilor, care sunt obligate să afișeze informațiile pe site-ul instituției, conform Legii 212/2022 privind măsurile pentru reducerea riscului seismic a clădirilor.
În prezent, pe site-ul ministerului este publicată situația clădirilor cu risc seismic pentru doar jumătate din marile municipii, cele mai multe dintre aceste liste fiind actualizate la începutul lui 2017.
- 14 municipii reședință de județ din România nu știu câte clădiri cu risc seismic se află pe raza lor, neavând întocmită o astfel de listă în urma expertizării clădirilor.
- 14 municipii dețin o astfel de listă, însă ea nu este publică pe site-ul instituției.
- Doar 11 municipii reședință de județ + Capitala respectă legea în această situație: dețin o listă cu clădirile încadrate într-o categorie de risc seismic, care poate fi accesată pe site-ul instituției.
- Primăriile care nu au publicat listele cu imobilele aflate în pericol în eventualitatea unui cutremur au justificat absența informațiilor invocând că legea le permite să facă acest lucru până la 1 ianuarie 2025, conform articolului 4., deși multe dintre ele dețin deja aceste liste.
- Municipiile care nu dețin date centralizate cu privire la clădirile expertizate și încadrate în categoriile de risc seismic sunt: Oradea, Bistrița, Călărași, Târgu Jiu, Miercurea Ciuc, Slatina, Satu Mare, Zalău, Timișoara și Vaslui.
- Municipiile care au o listă cu clădirile încadrate în clasele de risc, dar nu au publicat-o pe platforma instituției așa cum prevede legea sunt: Arad, Botoșani, Brașov, Brăila, Cluj-Napoca, Sfântu Gheorghe, Deva, Slobozia, Baia Mare, Drobeta Turnu Severin, Târgoviște, Târgu Mureș și Râmnicu Vâlcea.
- Municipiile care dețin o astfel de listă, care este publică pe site-ul instituției: București, Reșița, Craiova, Alexandria, Constanța, Tulcea, Ploiești, Buzău, Focșani, Galați, Bacău, Piatra Neamț.
- Conform listelor primite, cel puțin 2.600 de clădiri din marile municipii ale României sunt încadrate în una dintre cele trei categorii de risc seismic, fiind vulnerabile în cazul unui cutremur cu o magnitudine mai mare.