Primarul orașului Valea lui Mihai, Jozsef Nyako (UDMR), a pierdut definitiv procesul cu Agenția Națională de Integritate (ANI), care constatase că, timp de doi ani, s-a aflat în stare de incompatibilitate. Înalta Curte de Casație și Justiție a respins, marți, 10 mai, recursul edilului despre care ANI susținea că, simultan cu funcția de primar, a deținut-o și pe cea de administrator al unei firme.
Minuta hotărârii 2579/2022 a Înaltei Curți de Casație și Justiție:
Respinge cererea formulată de recurentul-reclamant Nyako Jozsef privind suspendarea judecării cauzei până la soluţionarea cauzei C-40/2021, aflată pe rolul Curţii de Justiţie a Uniunii Europene.
Respinge cererea formulată de recurentul-reclamant Nyako Jozsef privind sesizarea Curţii de Justiţie a Uniunii Europene.
Respinge recursul declarat de reclamantul Nyako Iozsef împotriva sentinţei civile nr. 1733 din 11 aprilie 2018, pronunţată de Curtea de Apel Bucureşti – Secţia a VIII-a contencios administrativ şi fiscal, ca nefondat.
Definitivă. Pronunţată în şedinţă publică, astăzi, 10 mai 2022.
ANI: primar incompatibil timp de doi ani | Jozsef Nyako: am fost revocat din funcția de administrator după ce am fost ales primar
În aprilie 2014, Agenția Națională de Integritate s-a sesizat din oficiu, declanșând procedura de evaluare a regimului juridic al incompatibilităților, cu privire la primarul orașului Valea lui Mihai, Jozsef Nyako. Potrivit raportului de evaluare, edilul ”s-a aflat în stare de incompatibilitate în perioada 20 iunie 2012 – 18 iunie 2014, întrucât, simultan cu funcția de primar, a deținut și funcția de administrator al unei societăți comerciale, încălcând, astfel, dispozițiile art. 87, alin. (1), lit. d) din Legea nr. 161/2003”.
Primarul din Valea lui Mihai a fost validat în funcție pe 20 iunie 2012, dată la care, potrivit datelor cuprinse în sentința instanței de fond, Curtea de Apel București, Jozsef Nyako deținea calitatea de asociat comanditar și administrator unic al unei firme care avea două puncte de lucru în Valea lui Mihai – o sifonărie și un magazin mixt cu furaje.
Potrivit instanței, edilul ”a susținut că urma validării mandatului de primar, a fost revocat din funcția de administrator al societății, prin Hotărârea nr.4/09.07.2012, fiind numită în această funcție d-na (…), cu puteri depline”. Curtea de Apel a reținut însă că această hotărâre semnată de cei doi asociați, Jozsef Nyako și un cetățean maghiar, nu a fost înregistrată în vreun registru al societății, nu a purtat un număr de înregistrare în registrul de intrări-ieșiri și nici în registrul acționarilor, nu a fost urmată de un act adițional la actul constitutiv și nici nu a fost înregistrată la Registrul Comerțului.
”Actul adițional de modificare a Actului constitutiv al societății (…) a fost încheiat abia la data de 18.06.2014 (…), reclamantul figurând ca având calitatea de comanditar, d-na (…) fiind menționată având calitatea de administrator începând cu data de 18.06.2014, până la acea dată administrator fiind reclamantul, conform Statutului societății”, se arată în hotărârea Curții de Apel București.
Primarul de Valea lui Mihai a explicat că înregistrarea noului act constitutiv actualizat al societății s-a făcut cu întârziere, din cauza unor motive obiective ce au ținut de imposibilitatea asociatului său de a se prezenta în țară pentru îndeplinirea formalităților.
Cu ANI la judecată
Jozsef Nyako a atacat în instanță raportul de evaluare al Agenției Naționale de Integritate, pe care l-a considerat nelegal. În opinia sa, nu existau elemente privind încălcarea regimului juridic al incompatibilităților, arătând că pârâta (ANI – n.n.) a ignorat cu rea-credință ”situații de fapt care fac imposibilă existența incompatibilității, respectiv, că în urma validării mandatului de primar, a fost revocat din funcția de administrator al societății”. În plus, edilul a susținut că raportul contestat este lovit de nulitate absolută, întreaga procedură a ANI ”fiind desfășurată fără să se ia în considerare punctul de vedere al persoanei evaluate”.
Pe 15 martie 2018, Curtea de Apel București a respins acțiunea primarului Jozsef Nyako, decizia de atunci fiind menținută de Înalta Curte de Casație și Justiție.
În timpul procesului de la Curtea de Apel, în decembrie 2015, edilul a invocat excepția de neconstituționalitate a prevederilor art.91 alin.3 și 4 din Legea nr. 161/2003 (incompatibilități privind aleșii locali) și art. 25 alin. 2 din Legea nr. 176/2010 (evaluarea conflictelor de interese şi a incompatibilităţilor). Prin Decizia nr. 339/11.05.2017, Curtea Constituțională a României a respins excepția de neconstituționalitate ca neîntemeiată, iar cauza a fost repusă pe rol.
Pe 19 septembrie 2017 primarul din Valea lui Mihai a solicitat sesizarea Curții de Justiție a Uniunii Europene în vederea pronunțării unei hotărâri preliminare cu privire la cinci întrebări formulate. Curtea de Apel București i-a respins cererea.
În vârstă de 68 de ani, Jozsef Nyako este primar al orașului Valea lui Mihai din 2012, iar în 2020 a fost reales pentru a treia oară.