3.251 de lei câștiga pe lună un bihorean în luna octombrie a anului trecut.Un bucureștean câștiga 5.220 de lei,iar vecinii de la Cluj 4.849 de lei. Dacă la veniturile mici <asortăm> și printre cele mai mari taxe și impozite din țară, e ușor de intuit cât de mult a scăzut nivelul de trai al unui bihorean.
Măsuri care să pună Bihorul pe radarul investitorilor
În acest context, USR Bihor crede că este o urgență punerea în dezbatere și creionarea unei strategii de dezvoltare economică pentru Bihor, <la care dorim să contribuim, pentru ca județul nostru și Oradea să nu piardă competiția economică pe care este clar că județele învecinate o joacă mai bine>. Că e așa o dovedește cșasamentul salariilor unde cel mai bine stă Bucureștiul, cu 5.220 de lei, locul 2 este ocupat de Cluj (4.849 de lei), iar 3 de Timiș (4.307 lei). În top 5 se mai află, în ordine, Sibiul cu 4.248 de lei și Ilfovul cu 4.099 de lei.
Dintre vecini, Alba este pe locul 14 (3.509 lei), Aradul pe 17 (3.469 de lei) și Satu Mare – locul 27 (3.259 de lei). Sălajul stă mai prost: este tot pe locul 26, dar cu un salariu mediu net de 3.242 de lei.
Concluzia USR Bihor e că <Ceva nu fac suficient autoritățile județene. Infrastructura, care este și punctul forte al lui Ilie Bolojan, deși rămâne principalul element de dezvoltare economică, nu poate susține singură un boom economic al județului. Este clar nevoie de mai mult.
În primul rând educație, pentru locuri de muncă de înaltă calificare, antreprenorială și pentru integrarea tehnologiilor și managementului modern în agricultură unde muncesc în continuare mulți bihoreni pentru venituri de mizerie.
Identificarea și dezvoltarea talentelor locale, acces la mentorat pentru antreprenorii care doresc să lanseze afaceri, creșterea atractivității Oradiei și împrejurimilor pentru relocarea afacerilor plecate din Rusia și Belarus aici, cu o diplomație economică profesionistă și perseverentă care să pună Bihorul pe radarul investitorilor>, sunt soluțiile văzute de USR Bihor. La acestea se adaugă crearea unui program de stimulare fiscală pentru ca întreprinderile să se mute în Oradea sau pentru încurajarea și mai ales menținerea antreprenoriatului local.
Afacerile de succes din zona Bihorului se mută fie în alte județe ale țării, fie în alte țări. Trebuie să le ținem aici.
Stabilirea unor zone speciale pentru diferite tipuri de afaceri cu valoare mai mare poate atrage afaceri spre Bihor. Desemnarea anumitor zone ca hub-uri tehnologice, centre agricole, centre turistice, ar oferi companiilor o viziune mai clară a ceea ce trebuie să facă pentru a-și configura și conduce operațiunile în Oradea și în Bihor. Nu e ușor, dar de undeva trebuie început>, sunt concluziile analizei făcute de USR Bihor.