Sentinţa condamnării la exil a poetului italian Dante Alighieri va fi reexaminată în cadrul unui proces simbolic. După 700 de ani, un descendent al lui Dante și un avocat italian își propun să redeschidă dezbaterile. În ianuarie 1302 Poetul a fost condamnat la exil pentru fraudă – câștiguri ilicite în exercițiul funcției și conspirație împotriva papei și a oamenilor săi, iar ulterior la moarte prin ardere pe rug pentru că nu s-a prezentat la proces.
Pedeapsa din primul proces a fost de 5000 de florini (o sumă uriașă pe atunci), exil timp de doi ani și interdicția de a mai ocupa funcții publice. Pentru că nu s-a prezentat la proces, a fost condamnat a doua oară, dar de această dată sentința a fost arderea pe rug. Până la sfârșitul vieții nu s-a mai întors în Florența.
Despre Dante Alighieri, pe care italienii îl numesc „Poetul Suprem”, există puţine informaţii despre primii ani petrecuţi în exil. La început, Dante a fost activ printre guelfii Albi exilaţi în încercările de a se reîntoarce pe cale militară. Eforturile s-au dovedit zadarnice. Dante a fost deziluzionat de ceilalţi proscrişi florentini, ghibelinii, şi s-a hotărât să îşi demonstreze valoarea prin scrierile sale.
În timpul exilului, poetul italian a scris opera ”Divina Comedie” – o creație ce reconstituie călătoria sa prin Infern, trecerea prin Purgatoriu și ascensiunea spre Paradis.
700 de ani mai târziu, contele Sperello di Serego Alighieri, descendentul în linie directă al poetului, și Alessandro Traversi, avocat specializat în drept penal, își propun să reia simbolic procesul care a rezultat în aceste sentințe. Pentru a face acest lucru, Traversi a invitat colegi avocați, judecători superiori și procurori – plus descendenții atât ai lui Dante, cât și ai judecătorului care l-au alungat din Florența – să redeschidă cazul la o conferință din 21 mai.