Fiul magistraților aflat în clasa a VI-a la Colegiul Național din Iași și n-a știut să pună notele în portativ la o lucrare de control, iar părinții au cerut medierea cu conducerea școlii, directoarea chemând alți doi profesori de Muzică și aceștia au deliberat, spunând că nota 1 este cea corectă, prin urmare părinții au mers mai departe.
Părinții au depus contestaţie la Inspectoratul Şcolar Județean, solicitând „remedierea situaţiei şi analizarea aspectului dacă cerinţele de la testarea scrisă din 16 octombrie 2023 şi baremul de notare corespund programei şcolare la disciplina Educaţie Muzicală, raportat la cadrul legal în vigoare”. Inspectoratul Şcolar le-a comunicat un răspuns care, de asemenea, nu i-a mulțumit pe magistrați.
În cererea de chemare în judecată, părinții au solicitat anularea evaluării făcută la data de 16 octombrie 2023 la disciplina Educaţie muzicală, obiect la care fiul lor a fost notat cu nota 1 după o testare scrisă. El trebuia să transcrie pe portativ notele muzicale: do bemol, si bemol, mi bemol, sol b bemol, re bemol și să identifice enarmonicul sunetelor do bemol, si bemol, mi bemol, sol b bemol, re bemol şi transcrieţi pe portativ”.
Ea, fostă prim-procuror al Parchetului de pe lângă Judecătorie, actual procuror militar, el – judecător la Tribunalul Iași, au dat Colegiul în judecată, susținând că nota 1 se dă la școală doar pentru fraudă (copiat), însă conducerea școlii susține că regulamentul permite notarea cu 1 și dacă nu scrii nimic în lucrare.
Completul de judecată din Bacău, unde a ajuns dosarul, nu a mai analizat susținerile părților, declinând competența către Tribunalul Iași, unde magistratul a depus cerere de abținere pentru că este colegă de instanță cu tatăl copilului. Părinții au solicitat Curții de Apel să strămute cauza la altă instanță din țară, cererea fiind judecată pe 8 aprilie.