Secția pentru procurori în materie disciplinară a Consiliului Superior al Magistraturii a anulat acțiunea disciplinară formulată de Inspecția Judiciară împotriva a patru procurori. Printre aceștia se află Ovidiu Cristian Popescu, magistratul care s-a ocupat de dosarul Caracal, dar și procurorul DNA Alexandra Carmen Lăncrănjan, care a instrumentat dosarul Tel-Drum.
Potrivit Inspecției Judiciare, Ovidiu Cristian Popescu (foto sus) a gestionat, alături de alt procuror de la Parchetul Caracal, date din dosarul crimelor de care este acuzat Gheorghe Dincă, respectiv ”activităţi desfăşurate nu doar de reprezentanţii Ministerului Public, ci şi de alte autorităţi sau instituţii ale statului”. Informațiile au fost furnizate şi preluate în cadrul unor comunicate postate de Asociația ”Mișcarea pentru Apărarea Statutului Procurorilor” (AMASP) şi procurorii Antonia Diaconu (de la Parchetul Pitești) şi Alexandra Carmen Lăncrănjan (foto stânga).
Inspecția Judiciară, despre informațiile inexacte și datele confidențiale identificate în comunicările publice legate de cazul Caracal:
”În cuprinsul comunicărilor publice au fost identificate atât informaţii inexacte cât şi date confidenţiale:
a) informaţii inexacte
– aşa zisul anunţ al Poliţiei cu privire la lipsa de personal;
– găsirea unui corp carbonizat cu ocazia efectuării percheziţiei domiciliare din 26.07.2019 la domiciliul numitului D.Ghe.;
– tehnica deficitară a D.O.S. “aceeaşi ca în toate dosarele penale instrumentate în ultimii trei ani”.
b) informaţii confidenţiale
– împrejurarea emiterii ordonanţei provizorii de interceptare şi localizare pentru două numere de telefon;
– solicitarea şi emiterea unor mandate de percheziţie pentru trei locaţii;
– vizionarea unor imagini ale unor camere de supraveghere private;
– punerea în executare şi rezultatul celor trei percheziţii;
– identificarea unui autoturism şi proprietarul acestuia;
– efectuarea de verificări în zona de domiciliu al proprietarului autoturismului;
– solicitarea şi obţinerea altor mandate de percheziţie domiciliară.”
Procurorul Ovidiu Cristian Popescu a fost acuzat de comiterea abaterii disciplinare prevăzută de art.99 lit. j) teza a II a din Legea nr. 303/2004 (nerespectarea secretului deliberării sau a confidențialității lucrărilor care au acest caracter, precum și a altor informații de aceeași natură de care a luat cunoștință în exercitarea funcției, cu excepția celor de interes public, în condițiile legii, dacă fapta nu constituie infracțiune – n.n.).
La rândul lor, procurorii Antonia Diaconu, Alexandra Carmen Lăncrănjan și Cosmin Alexandru Iordache (ultimul membru al AMASP) au ajuns în atenția Inspecției Judiciare sub aspectul comiterii abaterii disciplinare prevăzută de art.99 lit. a) din Legea nr. 303/2004 (manifestările care aduc atingere onoarei sau probității profesionale ori prestigiului justiției, săvârșite în exercitarea sau în afara exercitării atribuțiilor de serviciu – n.n.).
În ședința din 8 iulie, Secția pentru procurori în materie disciplinară a CSM a admis excepția nulității absolute a rezoluției de exercitare a acțiunii disciplinare și a constatat nulitatea acțiunii disciplinare împotriva celor patru procurori.
Aceeași decizie a fost luată de Secția pentru procurori a CSM și în cazul acțiunii disciplinare formulată de Inspecția Judiciară împotriva a cinci procurori. Este vorba despre Alfred Savu, de la Parchetul de pe lângă Tribunalul Prahova, Mioara Laura Bucică, Giluela Diaconu și Lucian Onea, toți trei de la Parchetul de pe lângă Judecătoria Câmpina, respectiv Elena Cerasela Răileanu, de la Parchetul de pe lângă Judecătoria Moreni. Toți cei cinci au activat la DNA Ploiești și au fost acuzați de încălcarea art. 99, lit. h din Legea 303/2004 (nerespectarea în mod repetat și din motive imputabile a dispozițiilor legale privitoare la soluționarea cu celeritate a cauzelor ori întârzierea repetată în efectuarea lucrărilor, din motive imputabile).
Aceeași acuzație i-a fost adusă și procurorului Alexandru Onica, de la Parchetul de pe lângă Judecătoria Târgoviște. Și în acest caz, CSM a admis o excepție a nulității absolute a rezoluției de exercitare a acțiunii disciplinare.
Comments 2