Înalta Curte de Casație și Justiție (ÎCCJ) a fost sesizată de către Curtea de Apel Brașov să stabilească dacă un spital militar poate răspunde penal, ca persoană juridică, pentru luare de mită. Sesizarea a fost formulată într-un dosar de luare de mită, în care un medic ortoped de la Spitalul Militar ”Regina Maria” din Brașov le cerea pacienților să își cumpere instrumentarul pentru a fi operați.
Potrivit încheierii de sesizare a ÎCCJ, Curtea de Apel Brașov solicită o dezlegare în cazul următoarei chestiuni de drept:
Dacă unitatea militară – spital militar este autoritate publică sau instituţie publică, iar în cazul în care este instituţie publică, dacă o instituţie publică – unitate militară – poate fi subiect activ în calitate de autor al unor infracţiuni de serviciu şi de corupţie, respectiv infracţiunea de luare de mită, prevăzută de dispoziţiile art. 289 alin. (1) Cod Penal şi abuz în serviciu, prevăzută de art. 297 alin. (1) Cod penal, infracţiuni care prevăd subiect activ nemijlocit calificat, funcţionar sau funcţionar public.
Articole de lege invocate în sesizarea prealabilă:
Art. 289 alin. (1) Cod Penal – Fapta funcţionarului public care, direct ori indirect, pentru sine sau pentru altul, pretinde ori primeşte bani sau alte foloase care nu i se cuvin ori acceptă promisiunea unor astfel de foloase, în legătură cu îndeplinirea, neîndeplinirea, urgentarea ori întârzierea îndeplinirii unui act ce intră în îndatoririle sale de serviciu sau în legătură cu îndeplinirea unui act contrar acestor îndatoriri, se pedepseşte cu închisoare de la 3 la 10 ani şi interzicerea exercitării dreptului de a ocupa o funcţie publică ori de a exercita profesia sau activitatea în executarea căreia a săvârşit fapta.
Art. 297 alin. (1) Cod penal – Fapta funcţionarului public care, în exercitarea atribuţiilor de serviciu, nu îndeplineşte un act sau îl îndeplineşte în mod defectuos şi prin aceasta cauzează o pagubă ori o vătămare a drepturilor sau intereselor legitime ale unei persoane fizice sau ale unei persoane juridice se pedepseşte cu închisoarea de la 2 la 7 ani şi interzicerea exercitării dreptului de a ocupa o funcţie publică.
Acuzații: pacienții să-și cumpere singuri instrumentarul pentru operații
Dosarul de corupție aflat pe rolul Curții de Apel Brașov se referă la un caz în care, prin actul de sesizare, s-a reţinut că în perioada decembrie 2013 – noiembrie 2015, prin intermediul mai multor angajaţi (medici şi asistente medicale), inculpatul persoană juridică UM 02474 Spitalul Militar de Urgență „Regina Maria” Brașov ar fi solicitat unui număr de 48 pacienţi care au fost operaţi în această unitate spitalicească fie să îşi achiziţioneze din fonduri proprii instrumentar medical necesar intervenţiilor chirurgicale, fie să efectueze donaţii în bani spitalului, fie ambele, arată ziare.com.
Procurorii citați de bizbrasov.ro susțin că, prin intermediul angajatului său – medicul Mocanu Mario Ovidiu –, spitalul nu ar fi asigurat respectarea dispoziţiilor legale în ceea ce priveşte asigurarea gratuită a instrumentarului medical necesar intervenţiilor chirurgicale pentru 35 pacienţi operaţi în perioada decembrie 2013-decembrie 2014 în Spitalul Militar „Regina Maria” Brașov. Astfel ar fi fost vătămate drepturile acestor pacienţi, fiindu-le cauzată o pagubă egală cu contravaloarea instrumentelor medicale achiziționate de către aceştia din fonduri proprii.
La mijlocul lunii noiembrie, Tribunalul Brașov a hotărât că medicul care a cerut pacienților să cumpere singuri instrumentarul medical pentru a putea fi operați, fie să facă donații către unitatea medical, n-a acționat cu vinovăție și n-a condiționat actul medical de remiterea banilor sau a bunurilor. Procurorii au atacat hotărârea la Curtea de Apel Brașov.
DOCUMENT – Textul complet al încheierii de sesizare prin mecanismul întrebării prealabile: