O scenă de violenţă, şocantă şi revoltătoare, în acelaşi timp, s-a petrecut miercuri, 5 aprilie, la Colegiul Național „Ion Creangă” din București. Un elev de clasa a X-a a atacat-o pe profesoara de Japoneză cu un cuţit, în timpul orelor de curs, a informat Poliţia Capitalei, potrivit edupedu.ro. Profesoara a scăpat doar cu rană minoră la gât, iar puştiul violent este în custodia Poliţiei şi riscă să fie acuzat de tentativă de omor.
Agresorul este un elev de 16 ani. Acesta a folosit un cuțit cu care a înțepat-o în gât pe profesoara de 26 de ani de limba japoneză.
Potrivit comunicatului Poliţiei Capitalei, întâmplarea s-a petrecut în jurul orelor prânzului. „La data de 5 aprilie 2023, în jurul orei 12.40, polițiștii Direcției Generale de Poliție a Municipiului București – Secția 14 au fost sesizați, prin 112, cu privire la faptul că o femeie, cadru didactic la o unitate de învățământ din Sectorul 4, ar fi fost agresată de un elev, cu un obiect tăietor-înțepător, în timp ce se afla la ora de curs”, se arată în comunicat. „La fața locului s-au deplasat de urgență polițiștii și au identificat persoanele implicate, elevul aflându-se în custodia polițiștilor. În vederea acordării de îngrijiri medicale de specialitate la fața locului s-au deplasat și echipaje medicale. Cercetările sunt continuate în vederea stabilirii cauzelor și condițiilor în care s-a produs evenimentul”, a mai transmis Poliția Capitalei.
La câteva ore după acest incident revoltător, ministrul Educaţiei şi-a exprimat public indignarea, pe pagina sa de facebook.
„Incidentul regretabil de astăzi, în care o profesoară a fost rănită de un elev în sala de clasă, este un semnal de alarmă care se adaugă celorlalte situații care ne-au atras atenția asupra importanței pe care trebuie să o acordăm siguranței în mediul școlar”, scria Ligia Deca. „Condamn cu fermitate orice act de agresiune din școală, fie ea fizică sau verbală, îndreptat asupra membrilor comunității școlare! Avem nevoie ca școala să fie un loc în care atât copiii, cât și profesorii să se simtă în siguranță. Am convingerea că inițiativele instituționale – regulamente, proceduri, activități în comun cu parteneri instituționali – trebuie să fie dublate de o atitudine responsabilă a tuturor celor implicați în educație și de un parteneriat real școală-familie. Doar în acest fel, incidente zguduitoare, asemeni celui de astăzi, vor putea fi prevenite, a conchis ministrul Educaţiei”.