Universitatea din Oradea începe anul 2023-2024 cu 15 facultăţi şi sute de programe de studiu, în care învaţă 21.000 de studenţi la programele de licenţă, master, doctorat, post-doctorat şi studii pedagogice. Dintre aceştia, 5.600 sunt bobocii în primul an de studiu. Anul acesta Universitatea va trece printr-o nouă evaluare a ARACIS și intenția e de a păstra calificativul „grad de încredere ridicat”.
În același timp, 21 de cadre didactice părăsesc catedra, prin pensionare. Rectorul Constantin Bungău a mulțumit celor care nu îi vor mai fi colegi începând cu noul an universitar. Cap de listă a fost fostul rector Cornel Antal, dar și matematicianul Sorin Gal, și el ajuns la pensie. unul dintre cei mai importanți cercetători din U oradea, câștigător în 2011 a unui grant de cercetare în domeniile Matematică și Informatică din partea Ministerului Educației, Cercetării, Tineretului și Sportului, singurul de la Universitatea din Oradea. Fost prorector, șef al Curtii de Conturi Bihor, reputatul specialist Ioan Gheorghe Țara, dar și colegul său din PSD Bihor, deputatul Ioan Mang, și domnia sa fost prorector au încheiat cu statutul de universitar. Fostul primar interimar al Oradiei, director Hidroelectrica Mihai Groza a plecat și el. Controversatul critic de teatru Mircea Morariu e pe lunga listă a pensionarilor.
Profesorii din învățământul superior vor putea preda până la cel mult 65 de ani, cu posibilitatea de a mai preda încă 3 ani după această vârstă de pensionare dacă universitatea la care lucrează nu are destule cadre universitare titulare, prevede un proiect de lege care ar urma să modifice legea educației, proiect aflat în camera Deputaților. Regula ar urma să se aplice și pentru personalul de cercetare.