Senatul a adoptat, luni, în calitate de prim for sesizat, proiectul de lege prin care profesorilor și angajaților din școli acuzați de fapte de violență sau de hărțuire sexuală le poate fi suspendat contractul de muncă până la pronunțarea instanței. Inițiat de mai mulți deputați PNL, USR PLUS și UDMR, proiectul votat de senatori va ajunge în Camera Deputaților, care este for decizional.
Potrivit proiectului de lege și a amendamentelor aduse de comisiile juridică și de învățământ ale Senatului, contractul individual de muncă al personalului angajat în unitățile de învățământ se suspendă de drept în următoarele situații:
a) a fost trimis în judecată pentru săvârșirea unor fapte contra vieții, fapte contra integrității corporale sau sănătății, fapte de trafic și exploatarea persoanelor vulnerabile sau fapte contra libertății și integrității sexuale, săvârșite cu intenție, până la rămânerea definitivă a hotărârii judecătorești;
b) față de personalul angajat a fost dispusă reținerea, arestul la domiciliu, arestarea preventivă, precum și controlul judiciar sau controlul judiciar pe cauțiune, dacă în sarcina acestuia au fost stabilite obligații care împiedică executarea contractului individual de muncă, în condițiile Legii nr.135/2010 privind Codul de procedură penală, cu modificările și completările ulterioare.
Contractul individual de muncă poate fi suspendat, la inițiativa conducerii unității de învățământ, în situația în care față de personalul angajat al unei școli a fost pusă în mișcare acțiunea penală pentru săvârșirea unor fapte contra vieții, fapte contra integrității corporale sau sănătății, fapte de trafic și exploatarea persoanelor vulnerabile sau fapte contra libertății și integrității sexuale, săvârșite cu intenție.
Dacă se constată nevinovăția celui în cauză, acesta își reia activitatea anterioară și i se plătește, în temeiul normelor și principiilor răspunderii civile contractuale, o despăgubire egală cu salariul și celelalte drepturi de care a fost lipsit pe perioada suspendării contractului.
DOCUMENT – Raportul comisiei de învățământ din Senat referitor la proiectul de lege pentru modificarea şi completarea Legii educaţiei naţionale nr. 1/2011:
DOCUMENT – Avizul comisiei juridice din Senat referitor la proiectul de lege pentru modificarea şi completarea Legii educaţiei naţionale nr. 1/2011: