“20 de ani de învățământ superior la Marghitaʺ eveniment organizat în data de 8 Decembrie 2022, la sediul filialei locale a Universității de Vest „Vasile Goldiș” din Arad este momentul care a deschis seria de activităţi și manifestări științifice organizate pe parcursul întregulul an universitar, dedicate existenței învățământului superior în Municipiul Marghita.
Momentul culminant a fost decernarea Diplomei de excelenţă Directorului Emerit Fondator al filialei Marghita, Prof. Gheorghiță Lupău, în semn de apreciere și recunoștință pentru contribuiţia semnificativă la edificarea și la susținerea filialei Marghita, prin marcarea Municipiul Marghita pe harta orașelor academice. S-a întâmplat chiar în ziua în care distinsul professor împlinea 77 de ani. Cei prezenţi au subliniat calităţile acestui OM: o perspectivă optimistă asupra vieții, o motivație lăuntrică fantastică, pasiune, atenție la cei din jur, acceptarea feedbackului constructiv, dorința de învățare și dorința de a-i învăța pe ceilalţi, responsabilitate, autodisciplină, inteligență emoțională dezvoltată şi stimă de sine sănătoasă. A reuşit să îmbine armonios timpul dedicat familiei, scolii, bisericii. S-a implicat activ în viaţa politică la cel mai înalt nivel pentru beneficiul comunităţii marghitene şi judeţene.
Invitați cu blazon
Evenimentul de deschidere a fost dedicat în mod special fondatorilor și celor care au contribuit la marcarea pe harta educaţiei universitare a Filialei Marghita. La acest moment festiv au participat peste 50 de invitați de onoare, oficialități, reprezentați și directori ai instituțiilor publice judeţene și locale, ai mediului de afaceri de elită și parteneri ai filialei din Municipiul Marghita și din proximitatea acesteia.Gazdele evenimentului s-au bucurat de prezenţa conducerii Alma Mater din Arad, a corpului academic și a cadrelor didactice din filiala Marghita a Universității de Vest „Vasile Goldiș” din Arad și a Școlii Postliceale „Vasile Goldiș”, Marghita:Prof. univ. dr. habil. Coralia- Adina Cotoraci- Rector, Conf. univ.dr. Andrei Marius Anghelina –Prorector, Conf. univ. dr. Vasile Lazăr – Decan, Ec. Constantin Coman – Director Economic,Flavius Sabău – Secretar general, Jur. Marta Ghilea- Consilier juridic, Prof. Gheorghiță Lupău- Director Emerit Fondator Filiala Marghita, Lect.univ.dr. David Katalin-Gabriela – Director Filiala Marghita. Din partea Primăriei Municipiului Marghita au onorat evenimentul primarul Prof. Marcel-Emil Sas-Adăscăliții, viceprimarul Ec. Zsolt Demian și consilierii locali: Zoltán Pocsaly, Ing. Anton Árkosi, Emil Șandor, Dionisie Pop, Meda Vlaicu, reprezentându-i pe cei 16 consilieri mereu aproape și prezenți în viața filialei Marghita. Nu puteau lipsi de la sărbătoare elevii și studenții instituției. Evenimentul a fost deschis și moderat de către noul director al filialei Marghita, lect. univ. dr. Katalin-Gabriela David, care a preluat conducerea Filialei Marghita din acest an universitar.
Tradiția Goldiș
Conform tradiției Goldiș, evenimentul și participanții acestuia s-au bucurat de un Te Deum de mulțumire și binecuvântare pentru cei 20 de ani de existență a învățământului superior în municipiul Marghita, oficiat de către un sobor de preoți ortodocși și greco-catolici din Marghita.Evenimentul a fost continuat cu un pios omagiu, moment de reculegere și depunerea florilor în semn de recunoștință de către conducere și studenți, în memoria regretatului Rector și Președinte fondator, Prof. univ. dr. Aurel Ardelean, cinstit pentru încrederea în existența și dezvoltarea învățământul superior în municipiul Marghita, alături de moștenirea sa, pe care a lăsat-o în mâinile continuatorilor.
„Omul providenţial care a îndeplinit visul arădenilor”
Directorul Filialei Marghita, Lect.univ.dr. Katalin-Gabriela David a citat una dintre cele mai frumoase caracterizări a Rectorului Fondator al U.V.V.G. Arad care descrie cea mai mare parte a moștenirii sale: „Omul providenţial care a îndeplinit visul arădenilor și nu numai, de a avea învăţământ superior în oraşul nostru, cerut de Vasile Goldiş, la începutul veacului trecut, în Parlamentul de la Budapesta.Din partea domnilor Primar Prof. Marcel-Emil Sas-Adăscăliții și a Viceprimarului Ec. Zsolt Demian au fost exprimate felicitări și gânduri de recunoștință depline privind existența învățământului superior de 20 ani în municipiul Marghita și pentru întreaga activitate complexă depusă de Directorul Emerit Fondator al filialei Marghita, Prof. Gheorghiță Lupău. Evenimentul a continuat cu o analiză a trecutului și a perspectivelor viitorului. Despre trecut a vorbit Excelența Sa, prof. Gheorghiță Lupău în calitate de director fondator, prezentând momentele și personajele marcante care au contribuit la înființarea filialei Marghita a Universității de Vest „Vasile Goldiș” din Arad. Fiind o universitate comunitară, care funcționează în armonie cu comunitatea în care este prezentă, atât la Arad cât și în cele cinci filiale: Satu Mare, Baia Mare, Zalău, Sebiș și Marghita a beneficiat de implicarea conducerii orașului de la aceea vreme.
Diversifică programele de studii
Despre viitor și perspective a vorbit distinsa Prof. univ. dr. habil Coralia Adina Cotoraci, rectorul actual al Universității de Vest „Vasile Goldiș” din Arad. Excelența Sa și-a exprimat aprecierile depuse în fondarea și existența filialei Marghita, cu dorința de dezvoltare a specializărilor și extinderea formelor de învățământ superior, prin diversificarea programelor de studii existente în acest moment. Ca semn de adâncă apreciere Excelența Sa a decernat Diploma de Excelență omagială distinsului Prof. Gheorghiță Lupău. Profesorul este unul dintre primii deputați aleși după Revoluție. A intrat în Camera Deputaților în 18 iulie 1990, acolo unde a făcut parte din Comisia pentru învăţământ, ştiinţă, tineret, sport și din Comisia pentru drepturile omului, culte şi problemele minorităţilor naţionale.În acele momente tensionate a fost parte din Comisia parlamentară de audiere a persoanelor de naţionalitate română care de la 22 decembrie 1989 au fost nevoite să-şi părăsească locul de muncă şi domiciliul din judeţele Harghita şi Covasna.