Guvernul a decis cine este ”consumatorul vulnerabil”. Potrivit proiectului, o persoană care va fi ajutată de către stat să îşi plătească facturile cu încălzirea şi pentru care va fi interzisă deconectarea de la sursele de energie va fi numită drept – consumator vulnerabil.
Vor exista patru categorii de consumatori vulnerabili:
- din motive de venit;
- din motive de vârstă (pensionari);
- din motive de sănătate (necesită aparate electrice pentru menţinerea în viaţă sau menţinerea stării de sănătate, prezintă probleme psihice care le alterează gândirea, prezintă probleme locomotorii care împiedică sau restricţionează deplasarea, prezintă deficienţe de vedere sau de auz);
- ca urmare a faptului ca gospodăria se află în zone izolate (gospodăriile situate în afara localităţilor care nu sunt conectate la reţelele de utilităţi şi care se încadrează şi în categoria consumatorilor vulnerabili din motive de venit).
Consumatorul vulnerabil va putea beneficia de aceste ajutoare în funcţie de sistemul de încălzire utilizat în locuinţă, respectiv: ajutor pentru energie termică în sistem centralizat, ajutor pentru gaze naturale, ajutor pentru energie electrică, ajutor pentru combustibili solizi sau petrolieri.
Potrivit proiectului, limita maximă a veniturilor până la care o persoană sau familie poate beneficia de ajutoare pentru încălzire este de 810 lei/persoană în cazul familiilor şi de 1.445 lei în cazul persoanei singure.
Dacă va fi aprobat, noul sistem de protecție socială pentru finanțarea costurilor energetice ale gospodăriilor, ar urma să în vigoare din septembrie anul viitor și va avea costuri anuale totale pentru bugetele statului de peste 400 de milioane lei.
În urma acestui proiect, se estimează că vor exista 427.000 de beneficiari de ajutor de încălzire, din care 42.759 pentru energie termică, 94.070 pentru gaze naturale, 12.828 pentru energie electrică și 277.934 pentru combustibili solizi și lichizi.
Cuantumul mediu al ajutorului lunar este prognozat la 70 lei pentru energie termică, 140 lei pentru gaze naturale, 130 lei pentru energie electrică și 52 lei pentru combustibili solizi și lichizi.
Intrarea în vigoare a acestui proiect este preconizată să aibă loc pe 1 septembrie 2021, iar propunerea legislativă ar urma să abroge OUG nr. 70/2011 privind măsurile de protecţie sociale în perioada sezonului rece şi Legea nr. 196/2016 privind venitul minim de incluziune, potrivit avocatnet.ro.
DOCUMENT – Lege privind stabilirea măsurilor de protecție socială pentru consumatorul vulnerabil de energie