Persoanele care vând prin intermediul platformelor online vor fi responsabile pentru plata TVA atunci când facilitează vânzări de bunuri din partea unor furnizori non-UE până la un plafon de 150 euro, potrivit unui proiect propus de Ministerul Finanțelor. Conform proiectului de OUG pentru modificarea și completarea Legii nr. 227/2015 privind Codul Fiscal, noile schimbări urmează să fie aplicate din luna iulie a acestui an.
O altă schimbare propusă de Ministerul Economiei este eliminarea plafonului de 10 euro până la care clienții puteau să importe colete comandate online din afara UE fără să plătească TVA în România. Principalele caracteristici ale mecanismului special care urmează să fie aplicat de la 1 iulie 2021 sunt:
- Va putea fi aplicat de persoana care prezintă bunurile în vamă în contul persoanei căreia îi sunt destinate acestea pe teritoriul Comunității, pe baza autorizației emise de autoritatea vamală competentă și sub rezerva constituirii unei garanții, în cazul acelor bunuri pentru care expedierea sau transportul se încheie în România;
- Persoana care prezintă bunurile în vamă trebuie să depună la autoritatea vamală competentă, o declarație specială de TVA și să plătească TVA încasată până cel târziu în a șaisprezecea zi a lunii următoare lunii calendaristice de raportare;
- Persoanele care utilizează mecanismul special trebuie să țină registre ale operațiunilor, care se pun la dispoziţie electronic autorităților fiscale sau vamale și se păstrează pe o perioadă de 10 ani.
Totodată, va fi introdus conceptul de „vânzare la distanță de bunuri importate din teritorii terțe sau țări terțe” și va fi clarificată definiția vânzării de bunuri la distanță, astfel încât să reiasă faptul că se aplică și atunci când bunurile sunt transportate sau expediate în contul furnizorului, inclusiv atunci când furnizorul intervine în mod indirect în transportul sau expedierea bunurilor.
DOCUMENT – OUG pentru modificarea și completarea Legii nr. 227/2015 privind Codul fiscal:
Comments 1