Deputații au respins, marți, cu unanimitate, proiectele de modificare a Codului Penal și Codului de Procedură Penală. Acestea au fost inițiate în 2018, de către deputați și senatori ai PSD și ALDE și au fost atacate de mai multe ori la Curtea Constituțională, atât de președinte, cât și de parlamentari PNL și USR, dar și de Înalta Curte de Casație și Justiție. Proiectele vizau și modificări aduse Legii privind organizarea judiciară și Legii 78/2000 pentru prevenirea, descoperirea şi sancţionarea faptelor de corupţie.
Inițial, proiectul privind modificarea Codului de Procedură Penală și a Legii nr. 304/2004 privind organizarea judiciară a fost adoptat de Senat și de Camera Deputaţilor, ultima în calitate de for decizional, în iunie 2018.
Ce prevedea proiectul adoptat în 2018, aflați aici.
Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, parlamentari ai PNL și USR, precum și preşedintele României au depus sesizări de neconstituţionalitate. În urma acestora, Curtea Constituțională a stabilit că mai multe prevederi ale proiectului contravin legii fundamentale şi sunt în dezacord cu unele directive ale Uniunii Europene.
Pentru punerea în acord a prevederilor declarate neconstituționale, Parlamentul a reluat procesul legislativ şi a adoptat proiectul în 24 aprilie 2019 (forma adoptată – aici). Au fost ridicate din nou excepții de neconstituționalitate, admise de CCR.
Un parcurs asemănător a avut și proiectul pentru modificarea Codul penal şi a Legii nr.78/2000 pentru prevenirea, descoperirea şi sancţionarea faptelor de corupţie – detalii aici.
Astăzi, cele două proiecte au fost respinse cu votul în unanimitate al deputaților. ”După mai bine de doi ani, produsul unei comisii odioase, care n-ar fi trebuit să existe niciodată, ajunge la gunoi”, a reacționat la aflarea veștii ministrul Justiției, Stelian ion.