Senatorii au respins, luni, propunerea de modificare a legii 303/2004 privind statutul judecătorilor și procurorilor, prin care li se interzicea magistraților și personalului instanțelor și parchetului să colaboreze cu serviciile de informații în baza unor protocoale sau documente secrete. Propunerea legislativă a fost inițiată în legislatura trecută și a fost adoptată tacit de Camera Deputaților. În ședința de azi a Senatului, ca for decizional, s-au înregistrat 72 voturi “pentru” adoptarea raportului de respingere și 61 “împotrivă”.
Potrivit inițiatorului său, deputatul PSD Liviu Pleșoianu, proiectul de lege depus în Parlament în 2019 urmărea să facă imposibilă pe viitor semnarea de noi protocoale secrete între serviciile secrete și magistrați.
”Prezentul proiect de lege (…) asanează magistratura prin excluderea tuturor celor care au acționat ilegal, în baza unor protocoale secrete care adaugă la lege, și asigură, în acord cu prevederile Constituției României și ale Convenției Europene a Drepturilor Omului, dreptul cetățeanului român la apărare și la un proces echitabil”, se arăta în expunerea de motive.
Propunerea instituia obligația pentru judecători, procurori și personalul conex al instanțelor și parchetelor de a nu fi lucrători, inclusiv acoperiți, informatori sau colaboratori ai serviciilor secrete. În plus, se prevedea interdicția de a desfășura activități de cooperare cu lucrători sau colaboratori ai vreunui serviciu de informații în baza unor protocoale sau unor documente cu caracter secret.
Încălcarea acestor interdicții era catalogată drept infracțiune contra justiției și se propunerea aplicarea unei pedepse cu închisoarea de la 5 la 10 ani.
Nici serviciile secrete nu aveau voie să racoleze persoane din cadrul Justiției.
DOCUMENT – Proiectul de lege privind completarea și modificarea legii 303/2004: