Via Transilvanica a câștigat Premiul Publicului-Public Choice Award, în cadrul Premiilor Europene pentru Patrimoniu 2023, în Veneția. Nu cu multă vreme în urmă Antonia Nica, viceprimarul Oradiei invita bihorenii să voteze această realizare – proiect în care e parte și sora sa, Maria Nica. <În cadrul ceremoniei am avut bucuria să o văd pe ecran reprezentând atât de bine valoarea acestui proiect! Felicitări tuturor celor care sunt parte din Via Transilvanica și multe mulțumiri susținătorilor!Via Transilvanica este ceva la care mulți dintre noi, cu siguranță, la un moment dat, vom participa.>, a spus viceprimarul Antonia Nica. Via Transilvanica este traseul de lungă distanță care străbate România de la Putna la Drobeta-Turnu Severin, de 1.400 de km.
La rândul lor , realizatorii Via Transilvaniaca au anunțtat că <am luat premiul cel mare, cel care este cel mai valoros, pentru că exprimă încrederea și aprecierea oamenilor de peste tot din Europa și mai ales a voastră, a comunității oamenilor drumului. Mai exact, 27.000 de cetățeni europeni și din întreaga lume, au votat Via Transilvanica ca cel mai bun proiect de patrimoniu în cadrul Premiilor Europene pentru Patrimoniu / Premiilor Europa Nostra 2023, cea mai înaltă distincție europeană în domeniu. Am spart recordul pentru numărul de voturi, ceva ce nu s-a mai întâmplat până acum, iar asta înseamnă cu adevărat ceva. Vă mulțumim pentru fiecare vot în parte, suntem atât de bucuroși și recunoscători încât prea multe cuvinte ar fi de prisos>.
Ceremonia de decernare a premiilor a avut loc la celebrul Palazzo del Cinema din Lido, Veneția și este organizat de Europa Nostra în colaborare cu Comisia Europeană. Președintele Tasuleasa Social, Alin Useriu și directorul executiv Tășuleasa Social, Anna Szekely, au fost prezenți pentru a prezenta proiectul Via Transilvanica și pentru a ridica premiile. Invitați au fost cei 17 laureați ai premiilor pentru patrimoniu, mezzosoprana de renume mondial, Cecilia Bartoli, Președintele Europa Nostra, online Margaritis Schinas, Vicepreședintele Comisiei Europene pentru promovarea stilului nostru de viață european și tot în legătură online, Roberta Metsola Președintele Parlamentului European, care i-a felicitat pentru această realizare.
<Vă mulțumim! Acesta este cel mai important premiul câștigat de noi, pentru că reflectă ce are cel mai mult sens pentru oameni. Via Transilvanica își va continua misiunea de a proteja și promova patrimoniul, mai ales cel natural și rural, al României. Felicitări tuturor celorlalți laureați, a fost o mare onoare să ne aflăm printre voi!>, au transmis premianții.
Ce e Via Transilvanica?
Via Transilvanica este un drum de lungă distanță, un concept cunoscut și întâlnit în întreaga lume, fie că e vorba de drumuri de pelerinaj, cum ar fi El Camino, calea Sfântului Iacob sau traseele de lung parcurs sălbatice, din America de Nord, precum Appalachian Trail, scrie viatransilvanica.com
<Viziunea noastră este să avem un traseu de lungă distanță de clasă mondială, care leagă regiuni şi comunităţi diverse, care ne permite să descoperim împreună Transilvania şi România având parte de trăiri şi experienţe unice într-un cadru natural şi cultural autentic, variat şi cu care să ne mândrim pentru totdeauna atât local cât şi internaţional.
Signalistica proiectului este parte integrantă din conceptul general, astfel că am gândit un traseu pe care nu are voie să se rătăcească nici un drumeț. Pe cei mai bine de 1400 km drumeții vor găsi simbolul traseului sub forma bornelor din piatră naturală (andezit) instalate din km în km, alături de stâlpi cu indicatoare în intersecții și marcaje cu vopsea foarte dese. Aceste borne din andezit sunt opere de artă sculptate individual în cadrul taberelor de sculptură din campusul Tășuleasa Social de către artiști sculptori români sau străini. Bornele sunt elementul identitar care fac din Via Transilvanica una dintre cele mai mare expoziții de sculptură în aer liber din lume pe care vă invităm să o descoperiți în mișcare>, scrie site-ul oficial al proiectului.