În ședința extraordinară de azi a Consiliului local Beiuș, a fost aprobat Proiectul de hotărâre privind aprobarea documentației tehnico -economice și a indicatorilor tehnico -economici faza PT pentru obiectivul de investiții “Modernizare piața agroalimentara Municipiul Beiuș”.Ședința a fost convocată pe repede înainte deoarece pimarul Gabi Popa spune că proiectul pieței va fi depus la finanțare pe Programul Operațional Regional joi, la prima oră, deorece finanțările se fac după criteriu primul venit, primul servit. Acesta este un proiect contestat pentru maniera în care s-a pornit realizarea lui, respective pentru contractarea unui credit de 5 milioane de euro, dar și pentru faptul că există dubii privind CF-ul, dar și în ceea ce privește contractile de concesiune care erau pe 29 de ani. În ceea ce privește CF-ul, de-altfel, consilierul independent Alexandru Degău a și anunțat că a depus o plângere penală, iar consilierii PSD au decis să se abțină în bloc de la a vota proiectul. Și consilierul USR Sorin Briscan a explicat că votează doar din dorința de a nu bloca investiția, dar pieței îl lipsesc cu desăvârșire locurile de parcare. Primarul Popa a și recunoscut că nu există locuri de parcare prin proiect, dar că a avut discuții de principiu cu biserica romano-catolică pentru un teren.
Primăria Beiuș a încercat să-I chestioneze pe localnci în legătură cu acest proiect, explicând că < dorim să vă aducem la cunoștință un proiect ambițios de modernizare a pieței agroalimentare, prin fonduri nerambursabile, din orașul nostru. Ne propunem să construim o nouă piață agroalimentară în locul celei actuale. Motivul acestei inițiative este că infrastructura existentă a pieței a rezultat din intervenții succesive pe parcursul a peste 50 de ani, transformând-o într-un spațiu care nu mai corespunde standardelor actuale.Obiectivele noastre vizează crearea unui spațiu modern, dotat cu spații comerciale, mese pentru bazar, flori și produse agroalimentare, vitrine frigorifice pentru zona de lactate/oua, boxe de depozitare pentru comercianti, un spațiu de food-court (restaurant și locuri de servit masa) și spații administrative. De asemenea, dorim să modernizăm infrastructura, introducând drumuri de incintă, parcări, trotuare pietonale și piste pentru biciclete. Un alt aspect important al proiectului este implementarea unei instalații de climatizare eficiente, pentru a asigura un mediu plăcut și sustenabil pentru toți vizitatorii, atât vara, cât și iarna, sprijinit pe baza unui sistem de panouri fotovoltaice.
În trecut, la sesizarea consilierului PSD Alexandra Militaru secretarul Alina Scrofan a declarat că există o problemă la piață, contracte de concesiune pe 29 de ani, pentru care departamentul juridic caută formule să le înceteze. În opinia secretarului, nu este normal să existe contracte de concesiune pentru piață, ci numai contracte de închiriere. Piața a fost contestată și de consilierul liberal Cristian Bugle, care acum a votat-o deși probabil nici acum nu are răspuns la întrebarea „care este venitul pieței din Beiuș pe anul trecut?…O investiție pe credit este inacceptabilă. S-ar recupera investiția în 560 de ani. Haideți să ne înțelegem despre ce vorbim”. Suma vehiculată pentru realizarea proiectului este de 22,693 milioane lei cu TVA.
<Ca să poți face o cerere de credit sau să deschizi o linie de credit, e nevoie de proiecte cu indicatori tehnico-economici aprobați. Prin urmare, avem: «Modernizare Piața agroalimentară Beiuș», cu 17,68 milioane de lei, «Amenajare sens giratoriu zona Petrom», 2,4 milioane, «Amenajare cartier Aleea Padișului», cu circa 9 milioane de lei. Acestea depășesc suma anunțată, dar raționamentul acestui credit este de a urgenta investițiile pe care dorim să le facem, pentru a nu pierde timp, pentru a aplica pe fonduri, până se decontează pe fonduri europene. Este un mecanism folosit nu doar de Beiuș, ci și de alte primării: obținem creditul, în cazul pieței, dar nu numai, îl depunem pe fonduri europene, între timp se face licitația; până se depun cererile de finanțare, până se aprobă, sunt niște timpi pe care încercăm să-i câștigăm. În momentul în care se aprobă proiectul, prin aceste finanțări pe fonduri nerambursabile, se pot deconta automat lucrările deja făcute, creditul acoperindu-se, după aceea, din aceste decontări. Dacă este cazul, se închide creditul, dacă nu – și se doresc alte investiții – se pot adăuga pe parcurs:, explica primarul Beiușului.