Au fost tone de flori, joi – 11 iulie 2024, în incinta Arena Oradea, sute de oameni, dar multă și mai multă emoție. Ceremonia care a marcat finalul studiilor universitare pentru cea mai nouă generație de absolvenți ai Facultății de Medicină și Farmacie a Universității din Oradea a fost, așa cum e de câțiva ani încoace, o adevărată sărbătoare, una dedicată mai ales speranței. |
Ținute lejere sau fistichii, togi și tichii, sute de studenți au pășit pe covorul roșu, ocupând jumătate din spațiul de joc al arenei sportive. Toți au fost emoționați, încrezători, plini de speranțe. Toți sunt de acum medici și cadre tehnice medicale.
Evenimentul a fost deschis de decanul Facultății de Medicină și Farmacie, prof. univ. dr. habil. Adrian Maghiar. El a subliniat faptul că facultatea pe care o conduce se află la cea de a 28 promoție de absolvenți, mulțumindu-le, în primul rând părinților, pentru faptul că și-au susținut copiii pe parcursul anilor de studenție. „Nicicând oamenii nu se apropie mai mult de zei, decât atunci când le dăruiesc sănătate semenilor lor”, a spus prof. univ. dr. Adrian Maghiar. „În nicio zi din cariera voastră nu veți pleca acasă fără a avea sentimentul că ați făcut ceva important”, a mai afirmat decanul Facultății de Medicină și Farmacie.
Prezentă la eveniment, consilierul primului ministru pe probleme de sănătate, prof. univ. dr. Carmen Orban, a mărturisit că medicina este însăși viața ei, profesia, familia, discuțiile din jurul meselor de fiecare zi.
În mesajul transmis absolvenților Facultății de Medicină și Farmacie a Universității din Oradea, premierul Marcel Ciolacu a i-a sfătuit pe aceștia să nu uite, nicio clipă, că viața oamenilor este principala lor responsabilitate. Ca tată al unui student medicinist, premierul le-a scris mediciniștilor orădeni despre dezideratele comune, propunându-le „un parteneriat real și corect. Să lucrăm, cu seriozitate pentru țară, în beneficiul tuturor românilor”. Primul-ministru a promis chiar „programe pentru resursa umană în sănătate, investiții majore, condiții de muncă pe care le doresc medicii. Românii vă așteaptă să îi faceți bine!”, a mai transmis Marcel Ciolacu. Nu în ultimul rând, din mesajul premierului cei prezenți au putut afla că principala clădire a Facultății de Medicină și Farmacie urmează a fi reabilitată printru-un program al Companiei Naționale de Investiții.
La rândul său, prof. univ. dr. habil. Constantin Bungău, rectorul Universității din Oradea i-a felicitat pe absolvenți, pe părinți și pe profesori. Rectorul a subliniat că Facultatea de Medicină și Farmacie adună azi: peste 2832 de studenți, peste două sute de masteranzi și 260 de doctoranzi. „Nu e destul să ai principalele noțiuni profesionale. Viața e o lecție continuă. Învățați! Eu vă doresc ca viața să vă dea lecții frumoase, dar trebuie să fiți pregătiți pentru orice situație, mai ales că viața altor oameni depinde de cunoștințele voastre”, a spus prof. univ. dr. habil. Constantin Bungău. „Nu neglijați nici viața personală, faceți-vă părinții fericiți, căsătoriți-vă!”, i-a îndemnat rectorul pe tinerii medici.
„Aceasta e promoția mea de suflet”
Gâtuit de emoție, decanul prof. univ. dr. habil. Adrian Maghiar, a mărturisit că nu-i tremură nici mâna, nici vocea, în sala de operație, dar a ajuns să lăcrimeze la ceremonia absolvenților generației 2024 a FMF, fiindcă „aceasta e promoția mea de suflet”.
Prodecanul Facultății de Medicină și Farmacie, prof. univ. dr. Florian Bodog a mărturisit și el că trăiește o dublă emoție, cele două fiice ale sale fac parte din generația de medici orădeni ai anului 2024. „Nu trăiești așa ceva decât o dată în viață. Sunt mândru de fiicele mele, așa cum sunt mândru de voi toți. Și vă doresc, tuturor, ceea ce le doresc lor”, a spus prof. univ. dr. Florian Bodog. „Medicina este o responsabilitate imensă. Voi, autodepășindu-vă, ați dovedit că sunteți demni să deveniți medici. Fiecare dintre noi, profesorii voștri, suntem mândri de fiecare dintre voi, viitorii salvatori de vieți, aducători de speranță pentru mame, tați, copii, bunici… Oriunde veți merge, știu asta, se va vedea omul din voi. Să fiți parte a comunităților voastre. Doctorul bun este, înainte de toate, un om bun. Pacientul se vindecă, înainte de toate, cu sufletul vostru. Rămâneți uniți, colegi și prieteni! Învățați unii de la ceilalți! Faceți acum parte dintr-o elită, dar aveți un statut care se câștigă greu, zi de zi. Alături de voi, m-am simțit la fel de student cum s-a simțit fiecare dintre voi. Mă înclin în fața voastră și vă iubesc”, a încheiat prodecanul, plecându-se, la scenă deschisă, în fața unei audiențe electrizate.
Absolvenții promoției 2024 ai Facultății de Medicină și Farmacie a Universității din Oradea și-au transformat ceremonia într-o sărbătoare, au împărțit flori, au cântat și și-au promis să nu uite unul de celălalt.
Într-un inspirat cover al piesei „Am doar 18 ani”, a trupei Vama Veche, mediciniștii orădeni au cântat cu toții:
„Gata s-a terminat facultatea, frate, rezidențiale, poate doctorate…
Nimic în lume nu mă oprește să urlu, tare, am absolvit!
Stai așa, nu mișca,
Asta-i, poza noastră, unșpe iulie, Oradea, am absooooolvit!”
Absolvenții promoției 2024 a Facultății de Medicină și Farmacie a Universității din Oradea le-au predat, simbolic, cheile facultății mai tinerilor lor colegi. „Să fiți mai buni decât noi!” au spus cei care și-au încheiat anii de studenție.
Absolvenții, farmaciști și medici, au depus, pe rând jurămintele profesiei lor.
La finalul evenimentului, decanul, prof. univ. dr. habil. Adrian Maghiar a citit, pentru ultima oară, catalogul generației sale „de suflet”.
6 ani, 12 sesiuni, 150 de examene de stagii si cursuri
Așa sintetiza Denisa Cherecheș, fiica fostului deputat Florica Cherecheș parcursul său la Facultatea de Medicină din Oradea. La care a adăugat:
<Mii de pagini învățate, iar astăzi, am încheiat cu ultimul examen.
A trecut facultatea asta de nu-i adevărat. La început părea infinită, părea un munte la care nu-i vedeam vârful, dar iată, 6 ani mai târziu am terminat. Nu a fost un drum ușor, au fost și lacrimi, și zâmbete, și emoții, și stres, și senzații că nu mai știu nimic înainte de examen, și momente mai grele, și mai ușoare. Mai avem câteva hopuri mari, unul -licența, iar altul – examenul de rezidențiat.
Dar azi.. azi mă bucur de ceea ce am realizat până în prezent și.. cu speranță, muncă și dedicare mă uit spre viitor.
Mulțumesc, Doamne, pentru tot!>