Titlul problemei de drept: Drept contravenţional. Proprietarul neînscris în certificatul de înmatriculare al autovehiculului. Calitatea de subiect activ al contravenţiei prevăzute de art. 8 alin. 1 din OG nr. 15/2002, constând în fapta de a circula fără rovinietă valabilă;
- Materia: contencios administrativ şi fiscal
- Subcategorie: drept contravenţional
- Obiect Ecris: anulare proces verbal de contravenţie
- Acte normative incidente: OG nr. 15/2002, art.8
Potrivit opiniei unanim exprimate, persoana care conduce, fără a deţine rovinietă valabilă, un autovehicul în baza unui contract de vânzare-cumpărare încheiat cu proprietarul dar care nu este înscrisă ca atare în certificatul de înmatriculate nu poate fi subiect activ al contravenţiei prevăzute de art. 8 alin. (1) din OG nr. 15/2002.
Argumente:
Proprietarul autovehiculului neînscris în certificatul de înmatriculare nu poate fi subiect activ al contravenţiei atât timp cât nu are calitatea de utilizator în sensul OG nr. 15/2002, care prevede la art. 1 alin. (1) lit. b) că, în înţelesul ordonanţei utilizatori sunt „persoanele fizice sau juridice înscrise în certificatul de înmatriculare, care au în proprietate sau care, după caz, pot folosi în baza unui drept legal vehicule înmatriculate în România, denumite în continuare utilizatori români, respectiv persoanele fizice ori juridice înscrise în certificatul de înmatriculare, care au în proprietate sau care, după caz, pot folosi în baza unui drept legal vehicule înmatriculate în alte state, denumite în continuare utilizatori străini”.
Într-adevăr, potrivit celor statuate prin Decizia nr. 4/2018, pronunţată de Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie – Completul competent să judece recursul în interesul legii, în cazul transmiterii dreptului de proprietate asupra vehiculului, fostul proprietar pierde calitatea de utilizator și de subiect activ al contravenției constând în fapta de a circula fără rovinietă valabilă, iar dovada transmiterii dreptului de proprietate se face potrivit dreptului comun.
În consecinţă, în absenţa unei modificări legislative, în situaţia în care în certificatul de înmatriculare nu este făcută menţiunea vânzării, nu răspunde contravenţional nici vânzătorul care este înscris ca proprietar, nici cumpărătorul, acesta din urmă fiind pasibil a fi sancţionat contravenţional pentru neîndeplinirea obligaţiei prevăzute de art. 11 din OUG nr. 195/2002, respectiv aceea de a solicita transcrierea transmiterii dreptului de proprietate, caz în care înmatricularea autovehiculului se suspendă de drept, iar noul proprietar poate fi sancţionat în baza dispoziţiilor art. 102 alin. 1 pct. 39 din acelaşi act normativ, ce prevede ca şi contravenţie fapta de a conduce un vehicul a cărui înmatriculare este suspendată.
Această problemă de drept a fost cuprinsă în minuta întâlnirii profesionale din trimestrul I 2019 pentru unificarea practicii judiciare şi formarea profesională continuă – Curtea de Apel Târgu Mureș, Secția a II-a Civilă, de contencios administrativ și fiscal.