Comitetul National pentru Situații de Urgență a adoptat, în ședința de joi, 9 septembrie, hotărârea numărul 67, prin care propune prelungirea stării de alertă în România. Documentul cuprinde atât măsuri pentru prevenirea și combaterea efectelor pandemiei de COVID-19, cât și detalii despre proiectele pilot de detectare a persoanelor infectate cu virusul SARS-CoV-2 cu sprijinul echipelor canine special pregătite. Potrivit premierului Florin Cîțu, singura modificare se referă la valabilitatea testelor antigen, a căror valabilitate a fost prelungită de la 24 la 48 de ore.
ACTUALIZARE ora 14:15: Guvernul a aprobat prelungirea stării de alertă începând cu data de 10 septembrie.
Principalele măsuri valabile în timpul stării de alertă:
– menținerea obligativității purtării măștii de protecție în spațiile publice, piețe, târguri, bâlciuri, talciocuri, stații pentru transportul în comun, spațiile comerciale, mijloacele de transport în comun și la locul de muncă, sau în alte zone cu potențial de aglomerare.
– menținerea restricțiilor privind organizarea și desfășurarea de mitinguri, demonstrații, procesiuni, concerte sau a altor tipuri de întruniri în spații deschise, precum și a întrunirilor de natura activităților culturale, științifice, artistice, sportive sau de divertisment în spații închise.
– desfășurarea competițiilor sportive pe teritoriul României, în spații închise sau deschise, să poată fi realizată cu participarea spectatorilor până la 50% din capacitatea maximă a spațiului, cu asigurarea unei distanțe de minimum 1 metru între persoane, dacă incidența cumulată la 14 zile în județ/localitate este mai mare de 2/1.000 de locuitori și mai mică sau egală cu 3/1.000 de locuitori.
– desfășurarea competițiilor sportive pe teritoriul României, în spații închise sau deschise, să poată fi realizată cu participarea spectatorilor până la 75% din capacitatea maximă a spațiului, cu asigurarea unei distanțe de minimum 1 metru între persoane, dacă incidența cumulată la 14 zile în județ/localitate este mai mică sau egală cu 2/1.000 de locuitori.
– organizarea și desfășurarea activității în cadrul cinematografelor, instituțiilor de spectacole și/sau concerte să fie permisă cu participarea publicului până la 70% din capacitatea maximă a spațiului și cu purtarea măștii de protecție, dacă incidența cumulată la 14 zile din județ/localitate este mai mică sau egală cu 3/1.000 de locuitori și este interzisă la depășirea incidenței de 3/1.000 de locuitori.
– activitatea cultelor religioase, inclusiv a slujbelor și rugăciunilor colective, să se desfășoare în interiorul și/sau în afara lăcașurilor de cult cu respectarea regulilor de protecție sanitară, stabilite prin ordin comun al ministrului sănătății și al ministrului afacerilor interne.
– menținerea organizării de evenimente private cum ar fi nunți, botezuri, mese festive etc., fără a se limita la acestea, în saloane, cămine culturale, restaurante, baruri, cafenele, săli/corturi de evenimente, cu un număr de maximum 200 de persoane în exterior sau de maximum 150 de persoane în interior în județele/localitățile unde incidența cumulată la 14 zile este mai mică sau egală cu 2/1.000 de locuitori. La stabilirea numărului de persoane în exterior și/sau în interior nu trebuie să fie luate în calcul persoanele care au vârsta mai mică de 16 ani.
– menținerea măsurii referitoare la organizarea de mitinguri și demonstrații cu un număr de participanți de maximum 500 de persoane, dacă incidența cumulată la 14 zile în județ/localitate este mai mică sau egală cu 2/1.000 de locuitori și cu un număr de maximum 100 de persoane, dacă incidența cumulată la 14 zile în județ/localitate este mai mare de 2/1.000 de locuitori și mai mică sau egală cu 3/1.000 de locuitori.
– programul cu publicul al operatorilor economici care desfășoară activități de preparare, comercializare și consum al produselor alimentare și/sau băuturilor alcoolice și nealcoolice, de tipul restaurantelor și cafenelelor, în interiorul clădirilor, precum și la terase să fie permis doar în intervalul orar 05:00-02:00 cu participarea publicului până la capacitatea maximă a spațiului în județele/localitățile unde incidența cumulată a cazurilor la 14 zile este mai mică sau egală cu 3/1.000 de locuitori în condițiile stabilite prin ordin al ministrului sănătății şi al ministrului economiei, antreprenoriatului şi turismului.
Potrivit hotărârii de azi a CNSU, pe aeroportul din Sibiu va continua proiectul pilot pentru detectarea persoanelor infectate cu virusul SARS-Cov-2 cu sprijinul echipelor canine special pregătite în acest sens. Controalele se vor derula la terminalul ”Sosiri” pentru alte 60 de zile, începând cu 13 septembrie. ”Persoanele indicate de echipajele canine ca posibil a fi infectate sunt testate gratuit cu test rapid pentru infecția cu virusul SARS-CoV-2, de către personalul Direcției de Sănătate Publică Sibiu sau personalul medical existent la nivelul aeroportului. Testele rapide utilizate în cadrul proiectului pilot sunt asigurate gratuit”, se arată în hotărârea CNSU.
Un proiect similar se va derula, în aceeași perioadă în incinta Aeroportului Internațional „Avram Iancu” Cluj la terminalul „Sosiri”.
DOCUMENT – Hotărârea CNSU nr. 67 din 09.09.2021 privind propunerea prelungirii stării de alertă și a măsurilor necesar a fi aplicate pe durata acesteia pentru prevenirea și combaterea efectelor pandemiei de COVID-19, precum și pentru aprobarea derulării proiectelor pilot de detectare a persoanelor infectate cu virusul SARS-CoV-2 cu sprijinul echipelor canine special pregătite:
DOCUMENT – Anexa la HCNSU nr. 67 din 09.09.2021: