Numărul în creștere de infracțiuni comise de minori a determinat o asociație de juriști și cadre didactice să propună o soluție inedită: minorul care a comis o infracțiune să poată fi tras la răspundere indiferent de vârsta lui, dacă prin expertiză medico-legală psihiatrică s-a stabilit că are discernământ. În opinia membrilor asociației VeDem Just, această reglementare ar permite ca minorii sub 14 ani care au comis fapte grave ”să fie internaţi în locuri speciale pentru minorii infractori, nu să fie lăsaţi în libertate, cum se întâmplă în prezent”.
”Există minori care tâlhăresc, violează sau chiar omoară alte persoane. Actele de agresiune se îndreaptă uneori împotriva oamenilor străzii, a părinţilor, a profesorilor, dar și a altor copii. În mod inacceptabil, sunt minori care filmează astfel de acte şi le postează pe reţelele de socializare în loc să anunţe autorităţile. Statistic vorbind, societatea românească a înregistrat în ultimii zece ani un trend ascendent cu privire la numărul de minori autori, dar şi victime ale unor fapte ilicite”, se arată într-un comunicat semnat de fondatorul asociației VeDem Just, judecătorul Cristi Danileț.
În acest context, sunt propuse intervenții atât pe latura prevenției faptelor violente comise de minori, cât și în ceea ce privește sancționarea acestor infracțiuni.
Membrii VeDem Just propun ca minorii de orice vârstă să răspundă penal pentru faptele lor, dacă o expertiză a stabilit că au discernământ.
”Membrii VeDem Just cred că nu trebuie ignorată realitatea: în ziua de azi mulţi minori ating un grad de dezvoltare psihică la o vârstă mai scăzută decât cea a minorilor din urmă cu câteva decenii – acesta este şi motivul pentru care, în alte ţări, vârsta răspunderii penale începe mai devreme ca în România: de exemplu, în Anglia este de 10 ani. În plus, nu vedem cum gradul de conştientizare de către minori a faptelor comise şi a urmărilor acestora poate fi apreciat global prin lege, în loc de a fi analizat de la caz la caz – de aceea, sub aspectul discernământului, nu suntem convinşi că trebuie făcută prin lege o distincţie între minorul de 14/16 ani fără o zi şi cel care tocmai a sărbătorit împlinirea acestei vârste”, a transmis judecătorul Cristi Danileț.
În prezent, legislaţia din România prevede că pot fi anchetați penal minorii care au trecut de 14 ani, dacă au discernământ stabilit prin expertiză medico-legală psihiatrică – cu precizarea că peste vârsta de 16 ani se presupune că orice persoană are discernământ. Copiii sub 14 ani care comit infracțiuni pot fi, cel mult, plasați într-un centru specializat, la propunerea DGASPC
Asociația VeDem Just a mai propus introducerea în școli a materiei „Educaţie juridică, punând la dispoziţia cadrelor didactice programa pentru această materie şi suportul de curs pe site-ul www.educatiejuridica.ro.
În plus, este cerută o politică mai clară în ceea ce privește gestionarea cazurilor cu minori delincvenți de către direcțiile județene de asistenţă socială şi protecţia copilului.