Uniunea Națională a Barourilor din România (UNBR) a primit mai multe propuneri din partea membrilor Congresului avocaților 2021, care vizează modificarea unor norme care reglementează profesia de avocat. Printre acestea se numără cele care vizează substituirea avocatului ales, păstrarea secretului profesional, condițiile avocatului îndrumător sau cuantumul onorariilor. O altă propunere se referă la anularea probei scrise nr. 2 a examenului de absolvire a INPPA (care a fost introdusă ca element de notutate la examenul din anul acesta și care conține în plus 30 de grile) și menținerea probei scrise în mod similar cu anii precedenți.
Extrase din propunerile membrilor Congresului avocaților 2021:
1. Propunere privind modificarea Statutului profesiei de avocat (avocat Mihai-Dragoș Nicu, consilier UNBR):
”Statutul profesiei de avocat adoptat prin Hotărârea Consiliului U.N.B.R. nr.64/2011, publicat în Monitorul Oficial al României nr. 998/19.12.2011,cu modificările și completările ulterioare, se modifică și se completează după cum urmează:
La art. 296, alineatul (3) se modifică și va avea următorul cuprins:
(3) avocatul îndrumător trebuie să aibă reputație profesională neștirbită, vechimea prevăzută de art. 19 din Lege și să declare expres situațiile în care se află dacă sunt incidente cazurile prevăzute la art.20 alin. (8) din Lege, care vor fi consemnate în contractele prevăzute la art.295. Avocații pot acorda îndrumare profesională numai avocaților stagiari înscriși în baroul din care ei fac parte sau în circumscripția căruia și-au stabilit sediu secundar.”
2. Propunere pentru completarea art. 234 din Statutul profesiei de avocat cu alin. 4 (avocați Claudia Laurenția Dobre și Cornelia Lalu):
Art. 234 alin. 4 ”Avocatul ales nu este obligat să-și asigure substituirea, dacă în contractul de asistență juridică este prevăzut expres refuzul clientului în acest sens.”
3. Propunere privind modificarea art. 11 din Legea nr. 51/1995 (avocat Gabriel Danny Bârdan-Raine):
”Avocatul este dator să păstreze secretul profesional privitor la orice aspect al cauzei care i-a fost încredințată, cu excepția cazurilor prevăzute expres de prezenta lege și de Statutul profesiei de avocat.”
4. Propuneri pentru modificarea Legii 51/1995 (avocat Florentin-Laurențiu Văsii)
5. Propunerile făcute de avocat Zoica Corina Marcu
6. Proiectul privind modificarea Regulamentului examenului de absolvire a Institutului Naţional pentru Pregătirea şi Perfecţionarea Avocaţilor, adoptat prin Hotărârea Consiliului U. N. B. R. nr. 80 din data de 17-18 iulie 2020 (avocat Filip Adrian Oprescu)
7. Propunere de modificare a Legii nr. 51 din 7 iunie 1995pentru organizarea și exercitarea profesiei de avocat, republicată și a Statutului Profesiei de Avocat sub aspectul consolidării rolului profesiei, a transparenței decizionale și a comunicării în interiorul profesiei (avocat Georgeta Popescu)
8. Propunere de modificare a Protocolului tripartit încheiat între U.N.B.R, Ministerul Justiției și Ministerul Public – Parchetul de pe lângă ÎCCJ la 14.02.2019 (avocat Georgeta Popescu)
9. Propunerea de înființare a unei instituții financiare nebancare ori casă de ajutor reciproc (avocat Szasz Laszlo – Zsolt)
10. Problematica Protocoluluid in 14.02.2019 privind stabilirea onorariilor cuvenite avocaților pentru furnizarea serviciilor de asistență judiciară (avocat Stănilă Manuel Victoraș)
Comments 1