Zeci de avocați din Baroul Dolj au protestat, vineri, în fața Judecătoriei Craiova. Nemulțumiți de condițiile de lucru necorespunzătoare și nevoiți să își desfășoare activitatea în patru clădiri ale instanțelor amplasate în locuri diferite din reședința județului Dolj, avocații au susținut necesitatea ridicării unui Palat de Justiție. Este un proiect care, spun aceștia, a rămas la stadiul de promisiune în ultimii 30 de ani, în condițiile în care instanțele din Craiova sunt printre cele mai mari din țară.
Avocații spun că prin protestul lor au încercat să atragă atenția asupra condițiilor în care atât ei, cât și judecătorii, procurorii și justițiabilii sunt nevoiți să își desfășoare activitatea. Cele trei instanțe din Craiova – Judecătoria, Tribunalul și Curtea de Apel – își desfășoară activitatea în trei locuri, iar din 16 martie o parte a judecătoriei locale se mută într-o a patra clădire, într-un cartier mărginaș. Este vorba despre două secții ale instanței care vor fi relocate din actualul sediu, construit în secolul al XIX-lea, care nu mai corespunde desfășurării actului de justiție.
”Noi înțelegem că se impune o astfel de relocare, că nu mai corespunde clădirea, dar, din păcat,e avocații au fost ignorați, nu au fost consultați în prealabil în privința mutării. A doua chestiune este că această decizie de mutare nu este una temporară, din moment ce nu avem un orizont rezonabil de așteptare pentru realizarea noului Palat de Justiție”, a declarat, pentru BihorJust, avocatul Lucian Săuleanu, decanul Baroului Dolj (foto stânga). În opinia acestuia, ”această fărâmițare a instanțelor este de natură să afecteze și exersarea profesiei avocaților și, implicit, actul de justiție.”
Avocații doljeni consideră că nici situația Curții de Apel Craiova, care plătește o chirie lunară de 20.000 de euro pentru a funcționa în fostele garaje renovate ale unui spital și în fostul sediu al Partidului Comunist de dinainte de 1989, nu este în regulă.
Din aceste motive, realizarea unui Palat de Justiție în Craiova este necesară și ar trebui să fie o prioritate pentru Ministerul Justiției, consideră avocații doljeni.
”Craiova merită un astfel de palat de justiție. Instanțele din Craiova sunt printre cele mai mari din țară ca și încărcătură, ca volum de activitate. În plus, ultimul an, de pandemie, a arătat și deficiențe referitoare la siguranța sanitară în aceste locații, cum este cazul Judecătoriei Craiova”, a explicat avocatul Lucian Săuleanu.
Locația pentru Palatul de Justiție din Craiova a fost stabilită în urmă cu trei ani, dar, deși a fost demarată procedura cu privire la selectarea proiectantului, nu s-au mai făcut alți pași.
”Am transmis o invitație ministrului Justiției să vină în Craiova, să vadă condițiile pentru a înțelege necesitatea realizării unui Palat de Justiție. Noi încercăm să fim realiști. Înțelegem că sunt multe nevoi la nivelul țării și a Ministerului Justiției, că este o chestiune ce ține de bugetare, dar am plecat de la prezumția că nu e o soluție să stăm și să nu facem nimic în a încerca să atragem atenția decidenților”, a declarat avocatul Lucian Săuleanu.
Protestul de azi, din fața Judecătoriei Craiova, a fost inițiat de Baroul Dolj în luna februarie, ca reacție la decizia de relocare parțială a activității instanței locale. Din 22 februarie, avocații doljeni poartă banderola albă în instanțele de judecată.