<Nu am crezut niciodată că lucrurile vor involua în așa măsură la Tinca, nu am crezut că voi ajunge să fac vreodată ceea ce am făcut în această după masă>, a spus Viorel Pașca, omul care întreține sute de oameni aflați la ultima stație în așezămintele sale din Tinca și Dumbrava. De mai multe ori, Viorel Pașca a protestat pentru modul în care i-au fost mărite impozitele pe aceste așezăminte. Acum i-a ajuns cuțitul la os constatând că plătește impozit mai mare decât în centrul Oradiei la casele din Tinca. Iată ce a povestit Viorel Pașca în urmă cu câteva ore pe contul său de socializare. <Am primit ieri vestea, că Primaria Tinca, nu doar că nu a redus impozitele la clădirile în care avem bolnavi, așa cum mă așteptam, ci le-a mărit și mai mult, la valori greu de imaginat. În loc să fie în jur de 0, 20 la sută din valoarea imobilului sau în jurul acestui procent, nu știu exact, mi l-a ridicat la peste doi la sută, ajungând astfel să plătesc și peste cinci mii lei la o singură casă. Mai scump de câteva ori decât în centrul orașului Oradea. Nemulțumit de această situație, i-am cerut să ia atitudine și să rezolve această problemă care se repetă an după an. Am cumpărat în urma cu cativa ani in luna decembrie o casă veche și darapanată , pentru care fostul proprietar plătise 100 de lei impozit, iar după două-trei luni când m-am dus să plătesc și eu impozitul, mi-au cerut 3000 de lei, pentru aceeași casă darapanată și nelocuită.
Astăzi sătul de faptul că invoca mereu că așa e legea, i-am spus, ok, haidem atunci să respectăm legea, care spune că dacă moare o persoană ce nu are aparținători și persoane care au obligația să o înmormânteze, primarul unității administrativ-teritoriale pe raza căruia a avut loc decesul, dispune cu privire la înmormântare. Deci, având în vedere faptul că la una dintre casele noastre din Tinca, a locuit un bolnav de 92 de ani, suferind de cancer, care a decedat ieri, conform legii, primarul avea obligația să se ocupe de înmormântare. Așa că în această după amiază, am sunat asistenta socială a primăriei, comunicandu-i că avem un decedat, care locuiește în Tinca de cinci ani, care nu are pe nimeni, așa că…să-l ingroape primăria. Doar că primarul, nici nu a vrut să audă așa ceva, astfel că am sunat la numărul de Urgență 112. De acolo m-a redirecționat la poliție, cărora le-am explicat situația. Mai precis, decedatul nu putea rămâne în cameră cu bolnavii, iar eu nu eram dispus să-l duc la Dumbrava și să mă ocup de înmormântare. Politia mi-a spus că nu e treaba lor să rezolve situația, așa că i-am întrebat unde să sun și spre surprinderea mea, polițistul de la “capătul firului” mi-a spus, sună la televiziune. Ce era să fac, decât să mă conformez și să comunic presei ceea ce mi-a spus poliția.
A venit presa, l-au sunat pe primar, care nu a vrut să vină și nici să de-a soluții viabile, spunând că nu e treaba lui să înmormânteze pe om. Am vrut să-i citesc articolul din lege care spune că în cazul în care decedatul nu are aparținători, datoria de a se ocupa de înmormântare este a primăriei, dar nu a vrut să asculte. A mai menționat că nu e obligat, deoarece persoana decedată nu este din Tinca, deși omul locuia în comună de peste cinci ani, cu acte în regulă, ba mai mult, i-am amintit primarului că omul a fost bun în urmă cu câțiva ani când l-a votat. Atunci s-a supărat și ne-a închis telefonul.
Eram în fața primăriei, cu persoana decedată în mașina de pompe funebre, neștiind ce sa facem cu el. Așa că am sunat iar la 112, iar de data aceasta, cei de acolo au trimis un echipaj de politie, care au rezolvat repede problema, conducându-ne la Capela unde am lăsat în cele din urmă decedatul.
Nu mi-a plăcut deloc ceea ce am făcut, fiind primul caz cu care am procedat așa din cele peste 900 de persoane care au decedat în casele noastre de-a lungul celor 18 ani, toate fiind înmormântate în cimitirul din Dumbrava.
Am ales totuși să fac acest lucru, doar pentru a-l conștientiza pe edil, că dacă tot vorbește despre respectarea legii, ( ceea ce este un lucru bun), atunci el este primul care trebuie sa o respecte, mai ales având funcția pe care o are. Sper că si-a invatat lecția, dacă nu, vom repeta ceea ce am făcut în această seară, până va realiza că nici chiar domnia sa, nu este mai presus de lege.
Îmi pare rău că s-a ajuns la așa ceva, dar odată și-o dată, trebuia să se întâmple. Trebuia creat un precedent și în acest sens>.