Preasfințitul Virgil a participat astăzi la audiența oferită de Sfântul Părinte Papa Francisc celor peste 2000 de membri ai mai multor Asociații din învățământul catolic.Alături de Preasfinția Sa a participat și o delegație din România.
Sâmbătă, 4 ianuarie a.c., papa Francisc a primit în audiență comună reprezentanții mai multor asociații cu scop educativ din Italia, cu ocazia aniversărilor fondării lor: Asociația italiană a învățătorilor catolici, Uniunea italiană catolică a profesorilor, directorilor și educatorilor și Asociația părinților din școlile catolice. Printre participanții la audiența oferită de Sfântul Părinte s-a aflat și preasfințitul Virgil Bercea, episcop al Eparhiei greco-catolice de Oradea.
”Este o ocazie frumoasă de a sărbători împreună”, a spus papa, ”de a vă aminti istoria și de a privi spre viitor. Acest exercițiu, această mișcare între rădăcini – memorie – și fructe – rezultate – este cheia angajamentului în educație”, scrie vaticannews.va.
”Întâlnirea noastră”, a continuat pontiful, ”are loc în perioada liturgică a Crăciunului, un timp care ne arată pedagogia lui Dumnezeu. Și care ar putea fi ”metoda Sa pedagogică”? Este cea a apropierii. Dumnezeu este aproape, este milostiv și tandru. Cele trei calități ale lui Dumnezeu: apropiere, compasiune și tandrețe. Pedagogia distantă și lipsită de contactul cu oamenii nu este de niciun folos, nu ajută. Crăciunul ne învață că măreția nu se manifestă în succes sau bogăție, ci în iubire și slujire față de ceilalți. Dumnezeu are o pedagogie a darului, o chemare de a trăi în comuniune cu El și cu ceilalți, ca parte a unui proiect de fraternitate universală, un proiect în care familia are un loc central și de neînlocuit”.
”În plus”, a mai spus papa, ”această pedagogie este o invitație de a recunoaște demnitatea fiecărei persoane, începând cu cei care sunt abandonați și marginalizați, așa cum erau tratați păstorii acum două mii de ani, și de a aprecia valoarea fiecărei etape a vieții, inclusiv a copilăriei. Familia este centrul, nu uitați asta!”.
”Întâlnirea de astăzi este, de asemenea”, a subliniat pontiful, ”la începutul călătoriei jubiliare, care a început în urmă cu câteva zile tocmai prin celebrarea evenimentului în care, odată cu întruparea Fiului lui Dumnezeu, speranța a intrat în lume. Jubileul are multe de spus lumii educației și școlii. De fapt, pelerinii speranței sunt toți oamenii care caută un sens pentru viața lor și, de asemenea, cei care îi ajută pe cei mai tineri să meargă pe această cale. Un profesor bun este un bărbat sau o femeie a speranței, pentru că el sau ea se dedică cu încredere și răbdare unui proiect de creștere umană. Speranța lui sau a ei nu este naivă, este înrădăcinată în realitate, susținută de convingerea că orice efort educațional are valoare și că fiecare persoană are o demnitate și o vocație care merită să fie cultivate”.
Foto: Eugen Ivuț/ vaticannews.va
Și în 2022, episcopul Virgil Bercea, al eparhiei greco-catolice de Oradea, a participat la Audienta papei în calitate de președinte al Comisiei pentru învățământ din cadrul Sinodului Bisericii Române Unite cu Roma, Greco-Catolică, împreună cu o delegație de profesori din România. Prelatul român i-a oferit atunci papei o icoană a Fecioarei Maria și acatistul Fericiților episcopi martiri greco-catolici români, pe care pontiful i-a beatificat la Sfânta Liturghie din 2 iunie 2019 pe Câmpia Libertății de la Blaj.