Plenul Consiliului Superior al Magistraturii a adoptat un punct de vedere negativ asupra propunerii legislative a ministrului Justiției, Cătălin Predoiu, și a altor doi deputați PNL, prin care se încearcă reintroducerea serviciilor secrete în anchetele penale. Plenul CSM a luat această decizie cu 11 voturi ”pentru” și 6 ”împotrivă”, stabilind că în acest caz nu se impune un aviz, ci doar un punct de vedere.
La mijlocul lunii noiembrie, Camera Deputaţilor a adoptat tacit propunerea legislativă de modificare şi completare a Legii 51/1991 privind securitatea naţională a României, care îl are printre iniţiatori pe ministrul Justiţiei, Cătălin Predoiu. Potrivit documentului, înregistrările ”rezultate din activităţile specifice serviciilor de informaţii” pot fi mijloace de probă în procesul penal, cu condiţia ca prin lege să fie reglementată o procedură clară şi adecvată, care să permită verificarea efectivă a legalităţii lor, atât a mijlocului de probă, cât şi a procedeului probatoriu prin care au fost obţinute.
Propunerea urmează să fie dezbătută la Senat, care este Cameră decizională.
Atât Uniunea Națională a Barourilor din România, cât și mai multe asociații ale magistraților au reacționat negativ în privința acestui proiect. ”Prevederile din acest proiect de lege încalcă dispozițiile constituționale și pun în pericol dreptul la un proces echitabil și dreptul la apărare”, a transmis UNBR.
La rândul lor, Asociaţia Magistraţilor din România, Uniunea Naţională a Judecătorilor din România şi Asociaţia Judecătorilor pentru Apărarea Drepturilor Omului au cerut CSM să aibă în vedere faptul că imixtiunea serviciilor de informaţii în actul de justiţie subminează independenţa justiţiei şi, în consecinţă, desconsideră drepturile cetăţenilor.
DOCUMENT – Propunere legislativă pentru modificarea şi completarea Legii nr.51/1991 privind securitatea naţională a României: