În continuarea acestui proiect, la nivelul județului se vor instala 20 de stații meteo interconectate, care vor asigura date exacte atât pentru situații de urgență, cât și pentru agricultură.
Astăzi, 15 aprilie, a fost efectuată recepția lucrărilor de construire a turnului radar, precum si recepția cantitativ-calitativă finală și de punere în funcțiune a echipamentelor livrate pentru sistemul radar din amplasamentul Dealul Vântului – Oradea, județul Bihor, din cadrul Contractului de achiziție publică de proiectare și execuție lucrări nr. 4773 din 23.09.2022, încheiat intre Asociere Rartel S.A. – Leonardo Germany GMBH, si Administrația Națională de Meteorologie R.A. „Modernizarea rețelei de radare meteorologice (7 radare meteorologice Doppler, dual-polarimetrice, în bandă S)”. Contractul este aferent Proiectului „Modernizarea infrastructurii de monitorizare și avertizare a fenomenelor hidro-meteorologice severe în vederea asigurării protecției vieții și a bunurilor materiale – INFRAMETEO” – cod SMIS 2014+ 152610, finanțat din Fondul de Coeziune prin Programul Operațional Infrastructură Mare 2014-2020.
La recepție au participat reprezentanți ai antreprenorului (Asociere Rartel S.A. – Leonardo Germany GMBH), constructorului (Centrul pentru Servicii de Radiocomunicatii), proiectantului (Profesional Construct Proiectare SRL), Administrației Naționale de Meteorologie ca beneficiar al investiției, precum și prefectul județului Bihor, Dumitru Țiplea, alături de reprezentanți ai autorităților locale.
Comisia de recepție a constatat că lucrările de construire a turnului radar au respectat cerințele de calitate impuse și sunt în concordanta cu prevederile stipulate in Autorizația de construire.
De asemenea, Comisia de recepție a constatat ca echipamentele sistemului radar livrate, instalate și puse în funcțiune la amplasamentul Dealul Vântului – Oradea corespund cu preve-derile contractului de proiectare și execuție lucrări, caietului de sarcini şi propunerii tehnice și au admis că echipamentele sunt gata pentru utilizare operațională.
Noul sistem radar va permite supravegherea meteorologică completă a unei zone geografice circulare cu o rază de până la 400 km în jurul amplasamentului radar.
Noul radar in banda S, care dispune de tehnologia dual-polarimetrică, va funcționa în mod continuu (24 de ore/7 zile) și va permite o mai bună detecție și monitorizare a structurilor noroase generatoare de precipitații abundente, căderi de grindină și intensificări puternice ale vântului asociate furtunilor convective. Utilizarea datelor obținute de la radarele dual-polarimetrice va asigura diminuarea timpului de emitere a avertizărilor de producere a fenomenelor meteorologice periculoase imediate. Instalarea acestor radare meteorologice va contribui semnificativ la creșterea performanțelor procedurilor operative de elaborare a avertizărilor și prognozelor pentru viituri rapide din România.
“Mă bucur că astăzi inaugurăm noul radar meteo Doppler. Este un proiect la care lucrăm de 3 ani și mulțumesc doamnei director ANM Elena Mateescu pentru buna colaborare și pentru faptul că a efectuat toate demersurile necesare pentru ca în Bihor să avem un radar ultraperformant. În continuarea acestui proiect, la nivelul județului se vor instala 20 de stații meteo interconectate, care vor asigura date exacte atât pentru situații de urgență, cât și pentru agricultură,” a declarat prefectul