Material realizat de Ovidiu Kalman Mureșan Silaghi – avocat partener Societatea civilă de avocați Mureșan-Silaghi
Datorită interesului crescut pe partea de vicii tehnice de utilizare a radarului cinemometru de tip pistol LTI 20/20 TruCAM, expun mai jos și alte probleme tehnice sau juridice care se pot desprinde din greșita aplicare a manualului de utilizare a acestor aparate de către operatorul radar.
Astfel, în articolul din data de 8 martie 2021 s-au prezentat câteva dintre viciile de ordin procedural/tehnic care există în acest moment, având în vedere manualul de utilizare a acestor aparate tip Pistol LTI/TruCAm.
Acest aparat de tip pistol LTI 20/20 TruCAM are mai multe opțiuni/module printre care amintim: DBC MODE, DUAL SPEED MODE, WEATHER MODE. Aceste opțiuni se activează doar în momentul achiziționării licenței pentru fiecare modul în parte și introducerea codului aferent. Astfel, în manualul de utilizare a acestor aparate, la pag. 23, al. 3, este secțiunea Managementul Licențelor, unde se prevăd următoarele: ”managementul licențelor este folosit pentru a instala opțiuni suplimentare de software pentru aparatul dvs. TruCam. De exemplu, dacă cumpărați un DBC după ce ați primit aparatul dvs. TruCAM, pentru a activa opțiunea DBC va trebui să introduceți Codul de licențiere unic în Managementul licențelor. Codul de licențiere este unic pentru fiecare opțiune de software și pentru fiecare TruCAM individual.”
Astfel, este cert că aceste opțiuni nu sunt active decât în momentul achiziționării pentru fiecare aparat în parte a licențelor corespunzătoare opțiunilor ce se doresc a fi active.
Având în vedere aceste specificații date de producător în manualul de utilizare aprobat de BRML, într-o cauză aflată pe rolul unei instanțe s-a formulat o adresă prin care se dorea a se afla dacă aceste opțiuni ale acestui aparat sunt supuse aprobării de model sau nu (date fiind normele de metrologie legală în vigoare). În urma răspunsului primit, s-a constatat că – redăm o parte din acest răspuns – ”pentru funcționarea corectă a cinemometrului LTI 20/20 TruCAM, utilizatorii vor respecta condițiile de utilizare prevăzute în Manualul utilizatorului Dispozitivului Complet cu cameră Video Digitală/Dispozitiv Laser de Măsurare a Vitezei, Ediția a doua – iulie 2016, cu excepția prevederilor referitoare la modurile de funcționare DBC MODE, DUAL SPEED și WEATHER MODE, care nu fac obiectul aprobării de model.”
În aceste condiții, apreciez că este un viciu tehnic de utilizare a aparatului tip pistol pe timp de ceață, ploaie sau ninsoare, dată fiind și lipsa de aprobare a opțiunii Weather Mode, cât și a distanței de măsurare a vitezei, care este de 61 de metri, conform manualului de utilizare.
Despre efectul cosinus am prezentat și în articolul precedent câteva elemente care nu fac altceva decât să scadă viteza măsurată în funcție de acest unghi în care este amplasat aparatul radar de tip LTI 20/20 TruCAM.
Astfel, mai jos sunt prezentate secțiunile din manualul de utilizare a acestui aparat cinemometru LTI 20/20 TruCAM, care, de altfel, explică cum trebuie amplasat sau ținut în mână acest cinemometru pentru a nu avea efectul cosinus în viteza măsurată:
Apreciez astfel, conform celor de mai sus, că aparatul de tip pistol LTI 20/20 TruCAM poate fi montat sau ținut în mână doar în unghi 0 (zero) față de vehiculul țintă; în caz contrar, acuratețea vitezei măsurate are erori. Aceste erori pot avute în vedere chiar de organul constatator, datorită acestui tabel oferit de manualul de utilizare.
A nu ține cont de aceste erori – date de acest efect cosinus – nu face altceva decât să sporească șansele de câștig ale celor care contestă viteza măsurată de un organ constatator cu acest tip de cinemometru.
Opinia mea este tot în aceeași direcție și când vine vorba de instanțele de judecată care verifică veridicitatea celor arătate de organul de constatare în procesele verbale contestate. Mai ales atunci când la bază sunt aceste înregistrări video, cu viteze măsurate în unghi și neluând în calcul efectul cosinus dat de producător – sens în care apreciez că soluția legală este de a admite aceste plângeri la contravenție și de a anula procesele verbale de contravenție atacate.
CITIȚI, de același autor: Introducerea în cauză a părții responsabile civilmente în cursul judecății până la începerea cercetării judecătorești | Disjungerea în faza camerei preliminare | Repartizarea aleatorie a dosarelor – nulitate absolută – art. 281 alin. 1 lit. a C.p.p
Comments 1