Deși mai mulți procurori și angajați din personalul auxiliar și contractual s-au îmbolnăvit de COVID-19, magistrații din cadrul Parchetului Curții de Apel și a celor 10 unități de parchet subordonate au avut de soluționat anul trecut zeci de mii de dosare. Mai precis, 38.815, dintre care au dispus soluții în aproape 16.000 de cauze. Prioritare au fost infracţiunile de zădărnicire a combaterii bolilor, de corupţie ori de evaziune fiscală, în condițiile în care, susțin procurorii, anul 2020 a consemnat o scădere importantă a faptelor comise cu violență.
În ceea ce privește prejudiciul total provocat prin săvârşirea infracţiunilor care aduc atingere bugetului consolidat al statului, în cauzele investigate de procurorii bihoreni și sătmăreni în anul 2020, acesta a depășit 17 milioane de lei. În aceste dosare au fost instituite măsuri asiguratorii pentru recuperarea pagubelor, se arată într-un raport prezentat, joi, cu ocazia adunării generale a procurorilor, de procurorul general al Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Oradea, Sebastian Vălean.
Anul trecut, magistrații din unitțile de parchet din Bihor și Satu Mare au participat la judecarea a 21.164 cauze penale şi 2.072 cauze civile. La Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Oradea au fost soluţionate 588 lucrări vizând cooperarea judiciară în materie penală, în creştere faţă de anii trecuţi, din care 64 mandate europene de arestare.
”Chiar dacă anul 2020 a fost un an cu multiple dificultăţi profesionale, s-a înregistrat o scădere importantă a manifestărilor agresive împotriva persoanelor, ceea ce a condus la o scădere a cazurilor de omor, tentativă de omor, cu implicita scădere şi a infracţiunilor de tâlhărie, loviri şi alte violenţe, premisa acestei stări fiind o prezenţă sporită a aparatului de ordine publică în spaţiul public, necesară în contextul pandemic actual”, se arată în raportul prezentat de procurorul general al Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Oradea.
La adunarea generală a procurorilor din parchetele aflate în raza de competență a Parchetului Curții de Apel Oradea au participat, online, procurorul Florin Deac, vicepreşedinte al Consiliului Superior al Magistraturii, şi Maria Magdalena Militaru, procuror general adjunct al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie.