Protestul fermierilor bihoreni filmați că au ieșit pe drumuri cu tractoarele e organizat de fermierii din partea de nord a Bihorului. <Ieșiti din casă dacă vă iubiți țara și familia!>, spun fermierii bihoreni în frunte cu Ciprian Tomele, care conduce și Alternativa Dreaptă în Bihor și care a aorganizat mai multe proteste în județ. Fermierilor le-a ajuns cuâitul la os. Spre exemplu, Ciprian Tomele atrage atenția că mai marii de la Bruxelles vor să reducă consumul de carne și lapte la 3% motivând că vor salva planeta. Practic vor omorî fermierii și probabil pe fiecare dintre noi. Vor să consumăm carne și lapte artificiale, atrage atenția Ciprian Tomele.
„Doamne ajută să fie cu rezultate bune”, „Aveți grijă de voi! Respect!” , „Mult succes” , „Era și cazul” sunt doar câteva dintre mesajele scris de internauți pentru fermierii care au ieșit la protest.
În urma tractoarelor s-au format cozi de mașini
Transportatori și fermieri participă de mai multe zile la un protest spontan în mai multe zone din țară, printre care București, Buzău, Galați, Suceava, Botoșani, Satu Mare. Acum și din Bihor.
Ei sunt nemulţumiţi de tarifele mari ale asigurărilor auto obligatorii și de majorarea accizelor la motorină. Fermierii cer ca subvențiile să vină la timp.
„Astăzi este un protest şi al fermierilor, şi al transportatorilor, iar revendicările sunt, în mare parte comune. Legat de transportatori este valoarea RCA care în unele condiţii este mai mare valoarea poliţei decât valoarea maşinii, dar şi situaţia din România legată de creşterea accizei la motorină de la 1 ianuarie […]
Legat de agricultură, preţurile scăzute la cereale generate şi de importurile din Ucraina, […] lipsa subvenţiilor cu diferite tertipuri”, a afirmat Georgian Calotă, reprezentant al unei asociaţii agricole din judeţul Buzău.
Transportatorii şi fermierii au decis, în urma discuţiilor cu premierul Marcel Ciolacu, să “rămână în stradă” şi să continue protestul.
„În urma întâlnirii cu prim ministrul României şi prezentarea problemelor pe care le avem în aceste domenii de activitate, am primit promisiuni verbale că vor fi înfiinţate grupuri de lucru cu ministerele de resort şi instituţiile implicate în problemele noastre, începând de luni, 15 ianuarie 2024. Decizia de a continua protestul aparţine fiecăruia care este în stradă. Noi, personal, am hotărât să rămânem în continuare în stradă”, a declarat, la ieşirea de la întâlnirea de Guvern, Dănuţ Andruş, unul dintre membrii delegaţiei protestatarilor.
Acesta a subliniat că la discuţii au participat atât reprezentanţi ai transportatorilor, cât şi ai fermierilor şi că urmează să se întoarcă la cei care i-au mandatat pentru a decide ce vor face pe viitor.