Intensificarea combaterii traficului de fiinţe umane şi a crimei organizate a fost tema discuţiei pe care ministrul Justiţiei, Cătălin Predoiu, a avut-o cu procurorul general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție, Gabriela Scutea, și cu şefa DIICOT, Giorgiana Hosu. „Am cerut procurorului general și procurorului-șef DIICOT să impulsioneze și mai mult procurorii în anchetarea și inculparea fenomenului de trafic de persoane și crimă organizată”, a declarat ministrul Predoiu.
Potrivit ministrului Justiţiei, combaterea traficului de persoane şi a crimei organizate sunt o prioritate pentru Ministerul Justiţiei şi Ministerul Public. Convins că anchetele în cazul unor astfel de infracţiuni depind de mai mulţi factori printre care „informațiile primite din mediul infracțional, cooperarea DIICOT cu poliția locală și națională, cu alți parteneri interni și externi”, Cătălin Predoiu a cerut „combativitate şi creativitate” din partea procurorilor.
„Cer parchetelor să confrunte interlopii și traficanții de persoane cu toate „armele” de investigație din „dotare”, să-i hărțuiască și să îi atace procedural constant, până la inculparea și condamnarea lor”, a spus ministrul Justiţiei.
Pe lângă activitatea poliţiştilor şi a procurorilor în combaterea crimei organizate şi a traficului de fiinţe, Cătălin Predoiu consideră necesare atât acţiunile de prevenţie în şcoli, cât şi eliminarea oricăror legături dintre interlopi şi administraţie şi politică.
„E nevoie de o creștere a integrității în administrație și politică, pentru a preveni și înlătura, după caz, orice posibilă legătură dintre mediile interlope și zone din politică, administrații locale sau ale instituțiilor de stat. Este nevoie, de asemenea, de prevenție prin educație în școli, pentru a avertiza minorii și adolescenții asupra metodelor prin care lucrează traficanții și membrii crimei organizate. Se impune un război total contra lor”, a declarat ministrul Predoiu.