Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție a făcut public punctul de vedere al Secției pentru Investigarea Infracțiunilor din Justiție referitor la proiectul de lege pentru desființarea SIIJ. Procurorii secției s-au referit la existența, în timp, a unei structuri specializate în cadrul Parchetului General, care efectua urmărirea penală cu privire la faptele săvârşite de magistraţi și au respins motivele pentru care este cerută desființarea SIIJ.
”Având în vedere importanța magistraturii în arhitectura autorităților publice, conchidem că modificarea adusă legilor justiției, în anul 2018, prin care a fost înfiinţată Secţia pentru Investigarea Infracţiunilor din Justiţie, în cadrul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, este una firească”, se arată în punctul de vedere al SIIJ.
Magistrații Secției invocă și o decizie a Curții Constituționale, care arată că a existat o nevoie reală de a „reglementa distinct urmărirea penală a judecătorilor şi procurorilor, prin crearea unei secţii distincte, care să nu aibă alte competenţe, astfel încât activitatea acestora să nu mai interfereze cu cea a judecătorilor pe alte tipuri de cauze”. În acest mod, „se protejează atât independenţa şi imparţialitatea judecătorilor, cât şi a procurorilor, atât în mod real, cât şi la nivel de aparenţă”.
Membrii SIIJ acuză un dublu standard al inițiatorilor legii de desființare a Secției, dintre care unii au susținut și înființarea Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Mediu.
”Când este vorba despre desfiinţarea Secţiei pentru Investigarea Infracţiunilor din Justiţie, nu mai consideră esenţială specializarea magistraţilor pe tipologii de infracțiuni, argument pe care îl invocă atunci când este vorba despre înfiinţarea Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Mediu”, se arată în punctul de vedere al SIIJ.
Secției pentru Investigarea Infracțiunilor din Justiție a precizat că nu au existat imixtiuni în activitatea DNA și nici nu a transformat citarea și audierea magistraților în spectacole de presă.
”Surprinzător este faptul că iniţiatorii proiectului nu fac niciun fel de referire cu privire la numărul mare de magistraţi trimişi în judecată şi achitaţi de instanţele de judecată, unii dintre aceştia fiind arestaţi în cauzele în care au fost cercetaţi. (…) De asemenea, tot la fel de surprinzător este faptul că iniţiatorii proiectului nu fac referire la magistraţi înlăturaţi din funcţii importante, în cadrul Ministerului Public, urmare a constituirii de dosare penale la D.N.A., în care, ulterior, s-au dispus soluţii de clasare.”
La rândul său, Secția de Resurse Umane și Documentare din Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție consideră că ”proiectul (de lege referitor la desființarea SIIJ – n.n.) nu întruneşte normele de tehnică legislativă cerute de lege, fiind deficitar atât sub aspectul conţinutului, cât şi al fundamentării soluţiei legislative propuse”.
Punctul de vedere integral al SIIJ privind proiectul de lege pentru desființarea Secţiei pentru investigarea infracţiunilor din iustiţie.
Tabelul centralizator al propunerilor și observațiilor la proiectul de lege privind desființarea SIIJ.