Atât românii din țară, cât și cei plecați în străinătate, în ultimul an, trebuie să completeze formularul de recensământ. Chestionarele pot fi completate pe tablete, smartphone-uri, laptop-uri sau PC-uri.
”Persoanele care locuiesc în străinătate trebuie să se autorecenzeze doar dacă au plecat din țară de mai puțin de 12 luni, dacă sunt absente pe o perioadă mai scurtă de 12 luni. Dacă sunt plecate din țară pe o perioadă mai lungă, nu trebuie să se autorecenzeze”, a declarat Bogdan Drăghia, purtător de cuvânt Recensământ.
Este important de știut faptul că ziua liberă se acordă doar persoanelor care lucrează pe teritoriul țării noastre, nu și în străinătate.
”Dovada pentru acea zi liberă nu poate fi eliberată înainte de 7 zile de la completarea chestionarului pentru că sunt necesare câteva validări. După 7 zile, dovada nu vine pe email, dovada poate fi obținută prin aceesarea site-ului, într-o secţiune specială. Se introduce CNP-ul și primesc dovada”, a adăugat Drăghia.
Autorecenzare cu probleme
Autorecenzarea a început pe 14 martie însă, încă din primele ore ale dimineții, platforma a cedat din cauza numărului mare de accesări, au transmis reprezentanții Institutului Național de Statistică (INS). Platforma și-a revenit a doua zi, iar până acum au fost completate peste 130.000 de chestionare.
Înregistrarea la Recensământ este obligatorie iar persoanele care nu participă vor primi amenzi între 1.000 și 3.000 de lei.
CITIȚI și Recensământ 2022 | Probleme în prima zi de autorecenzare