Recensământul de probă al Populației și Locuințelor din județul Bihor se derulează pe perioada 10-31 martie 2021. Acesta este făcut pentru că autoritățile își doresc ca oamenii care se vor ocupa de Recensământul de anul viitor să fie pregătiți și să cunoască etapele, modalitatea de desfășurare și importanța participării la recensământ.
Astfel, în perioada 10 – 31 martie 2021, Institutul Național de Statistică (INS), prin direcțiile sale teritoriale de statistică, va efectua un recensământ de probă la care vor participa aproximativ 50.000 de gospodării alese aleatoriu, de pe întreg teritoriul țării. Din județul Bihor au fost selectate cca 800 de gospodării din cartierul Ioșia – ORADEA și cca 500 de gospodării din Sântandrei.
Recensământul de probă se va desfășura în trei etape:
- Faza 1: până în 9 martie a.c.- pregătirea bazei de date cu variabilele de recensământ preluate din surse administrative și precompletarea chestionarelor individuale
- Faza 2: 10 – 16 martie a.c. – auto-recenzarea (completarea chestionarelor online de către persoanele din gospodăriile cuprinse în eșantion);
- Faza 3: 22 – 31 martie a.c. – deplasarea recenzorilor în teren pentru realizarea interviurilor față-în-față în cazul persoanelor / gospodăriilor unde, din motive obiective, nu s-a putut efectua autorecenzarea.
Persoanele selectate în eșantion primesc un pliant informativ – disponibil pe www.recensamantromania.ro şi www.insse.ro.
Cetățenii care își doresc, au posibilitatea de a se autorecenza, completând un formular de preînregistrare disponibil la adresa: https://rpl.insse.ro/. Ulterior, persoanele care se vor autorecenza la recensământul de probă vor primi, la adresele de e-mail indicate (în formularul de preînregistrare) un link care îi va dirija spre chestionarul individual. Această etapă de autorecenzare se va desfășura timp de șapte zile, între 10 și 16 martie 2021.
Cei care, din motive obiective, nu se pot autorecenza trebuie informați cu privire la faptul că, în perioada 22 – 31 martie 2021, vor fi vizitați de către un recenzor pentru realizarea interviului față în față.
Datele colectate la recensământul de probă nu vor fi făcute publice și nici diseminate în vreun fel. Participarea la recensământ și furnizarea de informații corecte și complete fie prin metoda autorecenzării, fie prin intermediul interviului față-în-față cu un recenzor sunt obligatorii.
Refuzul de a furniza informațiile solicitate sau de a primi vizita recenzorului, precum și furnizarea de informații incorecte constituie contravenții și se sancționează cu amenzi cuprinse 1.000 – 5.000 lei, în conformitate cu prevederile OUG nr. 19/2020 privind organizarea şi desfăşurarea Recensământului Populaţiei şi Locuinţelor din România runda 2021, modificată și aprobată prin Legea nr. 178/2020.
Informații privind eșantionul selectat din municipiul Oradea pentru recensământul de probă vor fi disponibile pe site-ul direcției teritoriale de statistică a județului și pe site-ul Primăriei Municipiului Oradea.
DOCUMENT – Recensământul Pupulației și Locuințelor de probă:
M-ar interesa recensămînt a populației.