O instanță din Londra a decis, marți, că poliția britanică folosește ilegal recunoaşterea facială, modalitate prin care încalcă viaţa privată. Fără a se pronunța asupra tehnologiei, magistraţii susțin că utilizarea recunoaşterii faciale nu este suficient reglementată și că polițiștii au primit o libertate prea mare în acest sens. De cealaltă parte a Canalului Mânecii, o instanță din Franța a stabilit că obligația de a purta mască în spații deschise încalcă articolul 8 din Convenția Drepturilor Omului, referitor la dreptul la respectarea vieții private și de familie.
Curtea de Apel din Londra s-a pronunțat referitor la recunoașterea facială într-un proces deschis de Ed Bridges, un militant pentru drepturi civile. Acesta a precizat că i-a fost scanată fața de două ori, iar de fiecare dată a fost folosită o tehnologie automată de recunoaștere care folosește camere de supraveghere semnalate ca atare. Capturile video sunt comparate cu fotografiile dintr-o bază de date care conține imagini ale unor suspecți ori dispăruți.
Potrivit Reuters, judecătorii au constatat că Poliția din South Wales (SWP) – prima din Marea Britanie care a adoptat această tehnologie – a încălcat reglementările privind confidențialitatea, protecția datelor și egalitatea.
“Curtea a fost de acord că acest instrument de supraveghere ne încalcă drepturile și ne amenință libertățile”, a declarat un avocat care l-a reprezentat pe Ed Bridges. „Este timpul ca Guvernul să recunoască pericolele grave ale acestei tehnologii. Recunoașterea facială este o amenințare la adresa libertății noastre – trebuie interzisă. “
Poliția din South Wales testează recunoașterea facială din 2017, folosind camere de luat vederi amplasate în zeci de locuri publice. De la mall-uri la aeroporturi, recunoașterea facială este tot mai largă la nivel mondial, stârnind îngrijorare cu privire la confidențialitate și discriminare. Criticii săi spun că tehnologia poate da erori și tinde să identifice greșit minoritățile etnice.
În Franța, un judecător a stabilit că obligația de a purta o mască în spațiile deschise este o încălcare a dreptului la respectarea vieții private și de familie, stabilit prin articolul 8 al Convenției Europene a Drepturilor Omului.
Astfel, tribunalul administrativ din Strasbourg a suspendat un decret al primarului orașului francez prin care toate persoanele de peste 11 ani care ies în zonele publice, în special pe Grande-Ile (o insulă din Strasbourg), între orele 10:00 și 20:00, erau obligate să poarte măști de protecție.
Decizia edilului a fost atacată de mai mulți reclamanți care au susținut că acesta și-a depășit competențele. În caz de urgență sanitară, doar autoritățile naționale și prefecturile puteau impune astfel de măsuri, au arătat contestatarii decretului, act pe care îl consideră nejustificat și disproporționat.
Judecătorul a stabilit că situația din Strasbourg nu prezenta „niciun motiv convingător” care să justifice decretul primarului de a obliga cetățenii să poarte o mască.