Material realizat de Ovidiu-Kalman Mureșan-Silaghi – avocat partener Societatea civilă de avocați Mureșan-Silaghi
Articolul 374 alin. 4 din Codul de procedură penală prevede posibilitatea ca inculpatul să uzeze de procedura simplificată a judecării cauzei, respectiv ”în cazurile în care acțiunea penală nu vizează o infracțiune care se pedepsește cu detențiune pe viață, președintele pune în vedere inculpatului că poate solicita ca judecata să aibă loc numai pe baza probelor administrate în cursul urmăririi penale și a înscrisurilor prezentate de părți și de persoana vătămată, dacă recunoaște în totalitate faptele reținute în sarcina sa, aducându-i la cunoștință dispozițiile art. 396 alin. 10 Cod procedură penală.”
Practic, în ipoteza de mai sus, inculpatul va beneficia de prevederile art. 396 alin. 10 Cod procedură penală, respectiv i se reduc cu o treime limitele de pedeapsă prevăzute de lege în cazul închisorii, iar în cazul amenzii – cu o pătrime.
De exemplu, în ipoteza unei infracțiuni de vătămare corporală din culpă ca urmare a unui accident de circulație, iar pe latura civilă a cauzei ar fi mult mai multe probe de administrat decât cea cu înscrisuri, se pot administra și alte probe?
Minuta întâlnirii președinților secțiilor penale ale Înaltei Curți de Casație și Justiție și curților de apel – Curtea de Apel București, 16-17 mai 2019, a dezbătut această problemă a regimului probelor în apelul părții civile exercitat în cadrul procedurii simplificate.
Punctul de vedere al INM, adoptat în unanimitate de participanți, a fost în sensul că, față de prevederile art. 375 alin. 2 și art. 377 alin. 1 și 2 Cod procedură penală, se poate administra proba cu înscrisuri pentru depunerea cărora se poate acorda un singur termen de judecată.
În cazul în care efectuarea cercetării judecătorești pe latura civilă a cauzei presupune un timp mai îndelungat, se va proceda la disjungerea acesteia, cu condiția că disjungerea să fie posibilă. În caz contrar, se va respinge cererea de aplicare a procedurii simplificate, se vor administra probe potrivit procedurii de drept comun și, dacă este cazul, la finalul acesteia se va da efect dispozițiilor art. 396 alin. 10 Cod procedură penală.
CITIȚI de același autor: Radar tip pistol | Vicii tehnice de utilizare; Repartizarea aleatorie a dosarelor – nulitate absolută – art. 281 alin. 1 lit. a C.p.p