Înalta Curte de Casație și Justiție a admis, în ședința din 7 septembrie, un recurs în interesul legii formulat de Procurorul General al României referitor la interpretarea şi aplicarea unitară a dispoziţiilor art. 493 alin. (1) lit. a) din Codul de procedură penală (procedura privind tragerea la răspundere penală a persoanei juridice).
Completul pentru soluţionarea recursurilor în interesul legii a pronunțat decizia 18 în dosarul 459/1/2020, care prevede:
”Admite recursul în interesul legii formulat de procurorul general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie.
În interpretarea şi aplicarea unitară a dispoziţiilor art. 493 alin. (1) lit. a) din Codul de procedură penală stabilește:
Interdicția inițierii ori, după caz, suspendarea procedurii de dizolvare sau lichidare a persoanei juridice nu vizează şi dizolvarea, respectiv lichidarea în procedura falimentului prevăzută de Legea nr. 85/2014 privind procedurile de prevenire a insolvenței și de insolvență.”
Decizia Înaltei Curți de Casație și Justiție este obligatorie, potrivit dispozițiilor articolului 474 aliniatul (4) din Codul de procedură penală.