Magistrații Curții de Apel București au hotărât, luni, să decline competența de soluționare a cererii de confirmare a redeschiderii urmăririi penale în dosarul ”10 august” în favoarea judecătorului de cameră preliminară al Tribunalului București. Decizia vine în urma admiterii excepţiei necompetenţei materiale a Curţii de Apel Bucureşti, invocată de șefii Jandarmeriei cercetați în acest caz.
Tot astăzi, Curtea de Apel București a respins ca inadmisibilă cererea de sesizare a Curţii Constituţionale cu excepţia de neconstituţionalitate a dispoziţiilor art.90 din Legea nr.135/2010* (Codul de procedură penală) formulată de colonelul Gheorghe Sebastian Cucoş, fost prim adjunct al Jandarmeriei Române.
Art. 90 din Legea 135/2010 privind Codul de Procedură Penală – Asistenţa juridică obligatorie a suspectului sau a inculpatului
Asistenţa juridică este obligatorie: a) când suspectul sau inculpatul este minor, internat într-un centru de detenţie ori într-un centru educativ, când este reţinut sau arestat, chiar în altă cauză, când faţă de acesta a fost dispusă măsura de siguranţă a internării medicale, chiar în altă cauză, precum şi în alte cazuri prevăzute de lege; b) în cazul în care organul judiciar apreciază că suspectul ori inculpatul nu şi-ar putea face singur apărarea; c) în cursul judecăţii în cauzele în care legea prevede pentru infracţiunea săvârşită pedeapsa detenţiunii pe viaţă sau pedeapsa închisorii mai mare de 5 ani.
Instanța a respins și cererea de recuzare a judecătoarei Ruxandra Grecu de a participa în cauza având ca obiect confirmarea redeschiderii urmăririi penale, cerere formulată de avocații colonelului Cucoș și ai colonelului Cătălin Sindile, fost şef al Jandarmeriei Române.
Anterior, același magistrat – Roxana Grecu – a formulat o cerere de abținere, respinsă însă de Curtea de Apel București, vineri, 7 august.
Magistrații sunt chemați să se pronunțe asupra unei cereri de confirmare a redeschiderii urmăririi penale, dispusă printr-o ordonanță a procurorului-şef al DIICOT, într-un dosar în care mai mulți șefi din Jandarmerie sunt acuzați de abuz în serviciu, purtare abuzivă și fals. Mai precis, colonelul Cătălin Sindile, fost şef al Jandarmeriei Române, colonelul Gheorghe Sebastian Cucoş, fost prim adjunct al Jandarmeriei Române, maiorul Laurenţiu Cazan, fost director general al Direcţiei Generale de Jandarmi a Municipiului Bucureşti, și comisarul-şef Mihai Dan Chirică, fost secretar de stat pentru relaţia cu prefecţii din MAI, sunt investigați pentru intervenția asupra participanților la manifestația din 10 august 2018.
Hotărârea de luni, 10 august, a Curții de Apel București – declinare de competență:
Admite excepţia necompetenţei materiale a Curţii de Apel Bucureşti – Secţia I Penală – judecător de cameră preliminară. Declină competenţa de soluţionare a cererii de confirmare a redeschiderii urmăririi penale, dispuse prin ordonanţa nr.111/II-2/2020 din 04.08.2020 a procurorul şef al Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism, în favoarea Tribunalului Bucureşti – judecător de cameră preliminară.
În baza art.29 alin.5 din Legea nr.47/1992 respinge ca inadmisibilă cererea de sesizare a Curţii Constituţionale cu excepţia de neconstituţionalitate a dispoziţiilor art.90 din Legea nr.135/2010 (Codul de procedură penală), formulată de intimatul Cucoş Gheorghe Sebastian, prin apărător. Cu recurs în termen de 48 de ore de la pronunţare în privinţa dispoziţiei de respingere a cererii de sesizare a Curţii Constituţionale. Definitivă în privinţa restului dispoziţiilor. Pronunţată în camera de consiliu, astăzi, 10.08.2020, ora 1530.
Document: Încheiere finală (dezinvestire) 10.08.2020