Festivalul Naţional de Artă Naivă de la Oradea va reuni peste o sută de lucrări realizate de 25 de artişti din toată ţara, a declarat luni, pentru AGERPRES, preşedintele Asociaţiei Artiştilor Naivi din România, Mircea Stroe, organizatorul singurei manifestări de anvergură din România dedicată exclusiv artei naive.
“Iată, Oradea a ajuns la cea de-a XI-a ediţie a Festivalului Naţional de Artă Naivă, eveniment devenit un pilon cultural şi artistic în peisajul românesc. An de an, în octombrie, oraşul se transformă în inima şi capitala artei naive contemporane româneşti, aducând laolaltă artişti, colecţionari şi iubitori ai acestei forme unice de expresie artistică. Am inclus în expoziţie şi câteva picturi, din colecţii private, ale unor artişti trecuţi de mult în eternitate, cum ar fi Ghiţă Mitrăchiţă, de la Bârca, judeţul Dolj, un mare artist naiv sau Viorel Cristea, considerat cel mai mare peisagist naiv din Europa”, a declarat, pentru AGERPRES, Mircea Stroe.
Potrivit acestuia, într-un univers artistic dominat de reguli şi convenţii, arta naivă se distinge prin inocenţă şi spontaneitate, fiind o formă de artă ce nu se supune normelor academice, ci emană direct din imaginaţia şi inima artistului. Culorile strălucitoare, scenele de viaţă rurală, personajele fermecătoare şi luminoase sunt doar câteva dintre caracteristicile definitorii ale artei naive româneşti.
Vernisajul expoziţiei de artă naivă, cu cele 110 lucrări, va avea loc joi, 17 octombrie, la ora 17:30, în Muzeul Oraşului Oradea ( din Cetatea Oradea), urmând să fie deschisă până în 31 decembrie 2024.
“Artiştii naivi români, cu creaţiile lor pline de culoare şi vitalitate, ne dezvăluie o lume în care regulile convenţionale ale artei sunt subordonate imaginaţiei fără limite. Fiecare lucrare este o poveste în sine, iar fiecare artist îşi lasă amprenta unică asupra acestei forme de exprimare. Cu fiecare pânză, sculptură, grafică sau tapiserie, aceşti artişti aduc o bucurie inocentă şi autentică în inimile noastre. Cu fiecare zâmbet, celebrăm bucuria de a fi în viaţă”, a precizat, într-un comunicat, Mircea Stroe.
Festivalul Naţional de Artă Naivă este organizat de Asociaţia Artiştilor Naivi din România, cu ajutorul partenerilor : Primăria Oradea, Centrul de Cultură al Judeţului Bihor, Visit Oradea (A.P.T.O.R.), Muzeul Ţării Crişurilor, Fundaţia Comunitară Oradea, Inspectoratul Şcolar Judeţean Bihor şi Liceul de Arte Oradea.