Luni, 25 martie 2024, Klaus Iohannis, Președintele României, a semnat decretul pentru promulgarea Legii privind Registrul naţional automatizat cu privire la persoanele care au comis infracţiuni din sfera traficului de droguri, precum şi pentru completarea Legii nr. 76/2008 privind organizarea şi funcţionarea Sistemului Naţional de Date Genetice Judiciare, ce va fi operațional de la 1 ianuarie 2025.
“Președintele României a promulgat legea care prevede înființarea unei baze de date pentru a monitoriza mai eficient dealerii de droguri. Siguranța cetățenilor români, mai ales a tinerilor, este pe primul loc. Combaterea fenomenului drogurilor rămâne o prioritate ca ministră a Justiției, dar și ca senatoare. De aceea, am inițiat împreună cu colegii mei din PNL un act care să creeze un nou instrument util în lupta cu drogurilor: registrul naţional al traficanților de droguri este un mijloc de cunoaștere, supraveghere și identificare operativă a persoanelor care au comis infracțiuni din sfera traficului de droguri. Ce aduce această lege? La ce folosește Registrul? Are rol preventiv. Persoanele înscrise în registru sunt obligate să ofere informații despre ce fac, unde merg, cu cine intră în contact. Era o lege necesară și mulțumesc tuturor celor care au contribuit la ea.” a transmis ministra Justiției imediat după promulgare.
Poliția va avea posibilitatea să cunoască, supravegheze şi identifice operativ persoanelor care au comis infracţiuni din sfera traficului ilicit de droguri, precum și a celor au efectuat fără drept operațiuni cu substanțe psihoactive sau pretinzând că dețin autorizație, iar în funcție de pedeapsă, persoanele vor fi înscrise în registru între 5 și 20 de ani, perioadă în care poliția va putea ști unde există riscul ca persoana monitorizată să vândă din nou droguri.
“În România, consumul şi traficul de droguri sunt pe un trend ascendent. În cursul anului 2023 a fost confiscată o cantitate de peste 1,1 tone de droguri de risc şi mare risc, dar şi peste 270.000 de comprimate de droguri de risc şi mare risc. În 2023, a fost realizată cea mai mare captură de comprimate ecstasy din istoria structurilor antidrog din România (231.997 comprimate). Vom lua toate măsurile pentru a preveni consumul de droguri, mai ales pentru tineri, cei mai vulnerabili în faţa drogurilor” a mai arătat ministra Justiției.