Curtea Constituțională a României (CCR) a admis, în ședința de marți, o excepție de neconstituționalitate care privește dispoziții din Legea notarilor publici referitoare la contestația în cazul acțiunii disciplinare. Mai precis, instanța de contencios constituțional a stabilit în unanimitate că normele vizate nu încalcă legea fundamentală doar în măsura în care se interpretează că „recursul” prevăzut de acestea este o cale devolutivă de atac împotriva hotărârilor Consiliul Uniunii prin care se soluționează contestația pronunțată în materie disciplinară.
Tot în ședința de azi, CCR a constatat că un singur cuvânt – ”literal” – din cuprinsul art.321 alin.(7) din Codul de procedură civilă, referitor la ascultarea martorului, este neconstituțional.
Comunicatul Curții Constituționale:
În ședința din data de 17 mai 2022, Curtea Constituțională, în cadrul controlului legilor posterior promulgării, a decis:
cu unanimitate de voturi,
– a admis excepția de neconstituționalitate și a constatat că dispozițiile art.75 alin.(11) teza a treia din Legea notarilor publici și a activității notariale nr.36/1995 sunt constituționale doar în măsura în care se interpretează că „recursul” prevăzut de acestea este o cale devolutivă de atac împotriva hotărârilor Consiliul Uniunii prin care se soluționează contestația pronunțată în materie disciplinară;
– a admis excepția de neconstituționalitate și a constatat că sintagma „literal” din cuprinsul art.321 alin.(7) din Codul de procedură civilă, astfel cum acesta a fost modificat prin art.I pct.33 din Legea nr.310/2018 pentru modificarea și completarea Legii nr.134/2010 privind Codul de procedură civilă, precum și pentru modificarea și completarea altor acte normative, este neconstituțională;
Articolele vizate de hotărârile CCR:
– Art.75 alin.(11) teza a treia din Legea notarilor publici și a activității notariale nr.36/1995: Contestația se soluționează de Consiliul Uniunii prin hotărâre. În cazul în care acțiunea disciplinară a fost exercitată de președintele Uniunii sau de Colegiul director al Camerei, președintele Uniunii sau, după caz, reprezentanții Camerei respective în Consiliul Uniunii nu vor participa la soluționarea contestației. Hotărârea prin care se soluționează contestația poate fi atacată cu recurs la Curtea de Apel București. Recursul poate fi declarat de notarul public, respectiv de titularii acțiunii disciplinare prevăzuți de lege, în termen de 15 zile de la comunicare. Hotărârea pronunțată de Curtea de Apel București este definitivă.
– Art.321 alin.(7) din Codul de procedură civilă – ascultarea martorului: (7) Dacă întrebarea este încuviințată, întrebarea, împreună cu numele părții care a formulat-o, urmată de răspunsul martorului, se vor consemna literal în declarația martorului conform dispozițiilor art. 323 alin. (1).
DOCUMENT – Comunicatul Curții Constituționale din 17 mai 2022: