Guvernul a aprobat noi reguli privind reducerile de preţuri înşelătoare. Ministrul Economiei, Florin Spătaru, spune că trebuie să plătim preţul corect pentru produsele cumpărate şi trebuie să ne păzim de ofertele înselătoare.
Conform proiectului, comercianții vor fi obligați să afișeze, în anunțul de reducere, care a fost prețul cel mai mic, aplicat înaintea reducerii de preț, în ultimele 30 de zile înainte de data aplicării reducerii de preț anunțate.
”Prețul anterior reprezintă cel mai scăzut preț practicat de vânzător în aceeași suprafață de vânzare în perioada ultimelor 30 de zile înainte de data aplicării reducerii de preț”, se arată în proiectul legislativ.
Mai mult, au fost stabilite măsuri suplimentare pentru produsele vândute în regim de outlet. Pentru acest tip de vânzare, au fost introduse prevederi mai detaliate privind informațiile destinate consumatorilor legate de reducerile de preț. Totodată, dacă au loc reduceri succesive de preț, treptat, prețul anterior este acela de dinaintea aplicării primei reduceri de preț, în același interval de 30 de zile.
“Dacă reducerea de preț este majorată treptat, pe perioada aceleiași campanii de reducere prețul anterior este considerat prețul fără reducere înainte de prima aplicare a reducerii de preț.“, conform proiectului.
Amenzi de până la 30.000 de lei pentru cei ce nu respectă legea
Cei care nu vor respecta noile măsuri riscă amenzi usturătoare. Conform proiectului, ”nerespectarea prevederilor art. 41, referitoare la indicarea prețului anterior aplicat de vânzător ca urmare a unui anunț de reducere a prețului, constituie contravenţie şi se sancţionează cu amendă de la 5.000 lei la 30.000 lei”.
Este important de menționat faptul că, cei care vor plăti în termen de cel mult 15 zile de la data înmânării sau comunicării procesului-verbal, amenda va f redusă la jumătate.
DOCUMENT – Hotărâre pentru modificarea și completarea Hotărârii Guvernului nr. 947/2000 privind modalitatea de indicare a preţurilor produselor oferite consumatorilor spre vânzare: