Titlul problemei de drept: repunerea în termenul de 48 de ore (în prezent 15 zile) a contravenientului pentru plata a jumătate din minimul amenzii în cazul în care în procesul-verbal de contravenţie s-a indicat în mod eronat data încheierii procesului verbal de contravenţie sau data contravenţiei (Curtea de Apel Suceava/Tribunalul Suceava)
- Materia: drept administrativ și fiscal
- Subcategoria: alte tipuri de cauze
- Obiect Ecris: 4850, anulare act administrativ
- Act normativ incident: art. 16 alin. (1), art. 28 alin. (1) din O.G. nr. 2/2001 privind regimul juridic al contravenţiilor
- Cuvinte-cheie: contravenție, nulitate
Practica judiciară
Într-o opinie s-a apreciat că în acest caz, dacă se invocă de către contravenient şi este dovedită vătămarea acestuia prin imposibilitatea de a achita în termenul prevăzut de O.G. nr. 2/2001 a jumătate din minimul amenzii (datorită refuzului autorităţii de a încasa jumătate din minimul amenzii), se impune anularea procesului-verbal de contravenţie. S-a reţinut că instanţa nu poate repune pe contravenient în termenul de plată pentru că ar adăuga la lege, dispoziţiile O.G. nr. 2/2001 fiind de strictă interpretare.
Într-o altă opinie s-a reţinut că este incidentă o eroare materială în ceea ce priveşte data procesului-verbal de contravenţie în cazul în care data reală a acestuia este susţinută de alte dovezi (Exemplu: data menţionată în dovada înlocuitoare a permisului pentru dreptul de conducere, înregistrarea pe suport CD a contravenţiei din care rezultă data contravenţiei, recunoaşterea contravenientului din acţiune a datei când a avut loc contravenţia). S-a apreciat că în cazul de faţă ar interveni cel mult o nulitate relativă a procesului-verbal de contravenţie, care ar putea fi remediată de către instanţa de judecată prin repunerea contravenientului în termenul de plată a jumătate din minimul amenzii, fiind reţinut că nu este dată nicio vătămare a contravenientului care are şi posibilitatea, conform O.G. nr. 2/2001, de a achita prin intermediul instrumentelor bancare jumătate din minimul amenzii chiar dacă autoritatea legală refuză încasarea a jumătate din minimul amenzii.
Opinia referentului
Nu a fost exprimată.
Opinia formatorului INM
Va fi exprimată în considerarea următoarei stări de fapt:
- prin procesul-verbal de constatare a contravenţiei s-a aplicat contravenientului sancţiunea principală a amenzii dar agentul constatator a omis să facă menţiune în cuprinsul acestuia despre posibilitatea achitării, în termen de 15 zile de la data înmânării sau comunicării procesului-verbal, a jumătate din minimul amenzii prevăzute de actul normativ, sau a făcut o menţiune eronată (spre exemplu, trece un alt termen sau un alt moment de începere a curgerii termenului, etc.);
- contravenientul formulează plângere împotriva procesului-verbal, în temeiul art. 31 din O.G. nr. 2/2001 privind regimul juridic al contravenţiilor şi invocă lipsa sau menţiunea eronată a menţiunii amintite drept motiv de anulare a procesului-verbal.
Potrivit art. 16 alin. (1) din O.G. nr. 2/2001 privind regimul juridic al contravenţiilor, procesul-verbal de constatare a contravenţiei va cuprinde în mod obligatoriu, printre altele, posibilitatea achitării, în termen de 15 zile de la data înmânării sau comunicării procesului-verbal, a jumătate din minimul amenzii prevăzute de actul normativ.
În acelaşi sens, art. 28 alin. (1) din acelaşi act normativ prevede că cel care a săvârşit contravenţia poate achita, în termen de cel mult 15 zile de la data înmânării sau comunicării procesului-verbal, jumătate din minimul amenzii prevăzute de actul normativ, agentul constatator făcând menţiune despre această posibilitate în procesul-verbal.
Aşadar, data săvârşirii contravenţiei sau data întocmirii procesului-verbal de constatare a contravenţiei, invocate de Tribunalul Suceava drept sursă a problemei, sunt lipsite de relevanţă deoarece termenul de 15 zile curge de la data înmânării sau comunicării procesului-verbal. Lipsa datei săvârşirii contravenţiei constituie motiv de nulitate absolută a procesului-verbal, conform art. 17 din O.G. nr. 2/2001, iar data eronată poate reprezenta, credem noi, un motiv de nulitate relativă, dar această problematică este distinctă.
Încălcarea dispoziţiilor de mai sus prin omisiunea menţiunii sau printr-o menţiune eronată se sancţionează cu nulitatea relativă a procesului-verbal deoarece nu este prevăzută drept motiv de nulitate absolută de dispoziţiile art. 17 din O.G. nr. 2/2001 (pentru aprecierea că în materie contravenţională, spre diferenţă de dreptul administrativ comun, diferenţa dintre nulităţi absolute şi relative este relevantă şi că sediul materiei pentru nulităţile absolute este art. 17 din OG nr. 2/2001, a se vedea practica judiciară constantă a Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie în recursurile în interesul legii pronunţate în această materie, spre exemplu, Deciziile RIL nr. 6/2015 şi 13/2018).
În astfel de situaţii, procesul-verbal ar urma să fie anulat doar dacă s-ar produce contravenientului o vătămare care nu ar putea fi înlăturată altfel, ceea ce apreciem că nu este cazul, deoarece vătămarea poate fi înlăturată dacă plata este făcută în termenul legal de 15 zile calculat din momentul în care contravenientul a luat la cunoştinţă de această posibilitate.
Într-adevăr, dispoziţiile art. 16 alin. (1) şi art. 28 alin. (1) din O.G. nr. 2/2001 trebuie interpretate în sensul că termenul în discuţie curge din momentul înmânării sau comunicării procesului-verbal doar în situaţia în care agentul constatator a făcut menţiunile corecte în cuprinsul procesului-verbal deoarece este de puterea evidenţei că aceste menţiuni au rolul înştiinţării contravenientului de posibilitatea oferită de lege. Acesta este scopul lor iar în cazul în care menţiunile sunt omise sau eronate acest scop poate fi atins prin calcularea termenului din momentul arătat.
Acest moment este dat, cel târziu, de data când contravenientul invocă această apărare (respectiv omisiunea sau eroarea din cuprinsul procesului-verbal). Această variantă de calcul înlătură vătămarea.
Spre exemplu, omisiunea sau eroarea pot fi invocate prin plângere sau ulterior, în cursul judecăţii. În primul caz, dacă nu sunt alte motive întemeiate de nulitate, instanţa respinge plângerea şi, dacă este cazul, poate constata că sancţiunea a fost executată prin plata a jumătate din minimul amenzii prevăzute de actul normativ (pentru a preîntâmpina executarea silită pentru întregul amenzii aplicate). În cel de-al doilea, instanţa va acorda posibilitatea de plată într-un termen de 15 zile urmată, dacă este cazul, de o constatare identică cu cea anterior amintită. Astfel de soluţii înlătură vătămarea şi nu reprezintă adăugare la lege (cum ar putea crede susţinătorii primei opinii din cadrul Tribunalului Suceava), ci consecinţa interpretării legii în acord cu voinţa legiuitorului. Pare îndoielnic că această voinţă presupune că, de vreme ce nu mai poate plăti jumătate din minimul amenzii prevăzute de actul normativ datorită unei omisiuni sau erori care nu sunt sancţionate cu nulitatea absolută, contravenientul nu ar mai trebui să suporte nicio altă sancţiune (nici chiar cele complementare), situaţie la care s-ar ajunge dacă ar fi anulat procesul-verbal exclusiv pentru acest considerent. În cazul nulităţilor relative, anularea procesului-verbal reprezintă ultima ratio, şi trebuie aplicată doar dacă vătămarea nu poate fi înlăturată altfel.
Aşa fiind, propunem următorul răspuns:
În situaţia în care în cuprinsul procesului-verbal de contravenţie este omisă menţiunea privind posibilitatea achitării, în termen de 15 zile de la data înmânării sau comunicării procesului-verbal, a jumătate din minimul amenzii prevăzute de actul normativ, sau menţiunea este eronată, sancţiunea este nulitatea relativă a procesului-verbal.
În cursul soluţionării plângerii contravenţionale, vătămarea produsă contravenientului se înlătură prin calculul termenului de 15 zile din data când contravenientul a luat cunoştinţă de această posibilitate, cel târziu din momentul în care a invocat această apărare.
Punctul de vedere al Secției de contencios administrativ și fiscal a ÎCCJ
În ipoteza expusă sancțiunea este nulitatea relativă a procesului-verbal de contravenție iar vătămarea produsă contravenientului poate fi înlăturată prin repunerea acestuia în termen. Nu a fost agreată soluția conform căreia vătămarea produsă contravenientului se înlătură prin calculul termenului de 15 zile din data când contravenientul a luat cunoştinţă de această posibilitate, cel târziu din momentul în care a invocat această apărare, apreciindu-se că un astfel de moment este imprecis și neclar.
Opinii exprimate de participanții la întâlnire:
- Omisiunea menționării termenului de plată a amenzii în procesul-verbal atrage nulitatea relativă a procesului-verbal, care poate fi invocată de contravenient pe calea plângerii contravenționale.
- Vătămarea determinată de omisiunea menționării termenului de plată a amenzii poate fi înlăturată prin repunerea contravenientului în termenul de plată a amenzii, repunere în termen care are, în această ipoteză, un caracter sui generis.
- Procesul-verbal care conține o mențiune greșită cu privire la data întocmirii, care nu a fost atacat sau, după caz, împotriva căruia a fost formulată plângere contravențională care a fost respinsă, este titlu executoriu, astfel cum a fost încheiat. În acest caz, motivul de nelegalitate invocat în plângerea contravențională este data greșită a întocmirii iar vătămarea adusă contravenientului constând în imposibilitatea de a plăti determinată de indicarea greșită a datei poate fi înlăturată prin acordarea unui termen pentru efectuarea plății.
- Nu suntem în prezența unei cauze de nulitate relativă, ci a unei erori, care poate fi invocată de contravenient pe calea contestației la executare în ceea ce privește diferența de amendă neachitată. Referitor la acest punct de vedere s-a precizat însă că invocarea erorii ca apărare de fond și administrarea de probe în vederea dovedirii mențiunii greșite a datei întocmirii procesului-verbal în procedura contestației la executare este admisbilă doar în absența unei alte căi de atac împotriva procesului-verbal de contravenție.
Participanții au agreat, cu majoritate, că în ipoteza supusă analizei, în absența altor motive de nulitate, instanța va admite, sau după caz, va admite în parte (dacă s-a solicitat anularea procesului-verbal) plângerea contravențională, dar nu va anula procesul-verbal de contravenție, ci va repune contravenientul în termenul de 15 zile de plată a jumătate din minimul amenzii (9 voturi), termen care începe să curgă de la data râmânerii definitive a hotărârii (8 voturi).
A fost reținută și o opinie în sensul că, în ipoteza admiterii în parte a plângerii contravenționale, instanța va anula procesul-verbal de contravenție parțial, în ceea ce privește data întocmirii.
Această problemă de drept a fost discutată cu ocazia întâlnirii președinților secțiilor de contencios administrativ și fiscal ale Înaltei Curți de Casație și Justiție și curților de apel, dedicată discutării aspectelor de practică neunitară în materia dreptului administrativ și financiar-fiscal – Curtea de Apel Iași, 23-24 mai 2019.