O treime din primarii din Bihor s-ar purtea să nu se mai înregimenteze în concursul „Luna Curățeniei”, organizat de Consiliul Județean și Ecolect. Este vorba despre cei 27 primari ai PSD din Bihor și anunțul vine din partea primarului de Sânmartin, Cristian Laza. Discuția a avut loc în cadrul celei mai recente ședinte a PSD Bihor, când primarii au denunțat „un iz politic”, a unui „ simulacru” de concurs unde „câștigătorii se știu dinainte” și niciun pesedist n-a câștigat până acum. Din banii câștigați în acest concurs, primarii trebuiau să facă proiecte de mediu pentru comunitate.
„ Luăm serios în calcul să nu mai participăm la acest concurs lipsit de transparență”, a declarat luni, într-o conferință de presă, primarul comunei Sânmartin, Cristian Laza. Și în anul trecut s-au înscris 94 din 101 primării scopul declarat fiind curățenia generală în localități la finele primăverii – începutul verii, prin curățarea șanțurilor și acostamentelor drumurilor, a terenurilor din domeniul public al localităților, colectarea PET-urilor și a altor ambalaje. <Prin campania „Luna curățeniei în Bihor”, Ecolect Bihor și Consiliul Județean Bihor ne propunem să aducem împreună administrația județeană și locală, mediul de afaceri, școala, biserica, ONG-urile, mass-media și cetățenii pentru un scop final: un Bihor curat! >, suna slogan evenimentului. Câștigătorii luau premii de 100.000, 50.000 și respectiv 30.000 lei, din care 10% revin școlilor, iar cu restul banilor pot amenaja parcuri și locuri de joacă.
Nu e prima dată când primarii se revoltă în raport cu maniera în care CJ Bihor organizează acțiuni de curățenie. Primarii UDMR Bihor au anulat în instanță un ordin privind întreţinerea pe timp de primăvară – toamnă şi gospodărirea drumurilor publice la nivelul judeţului Bihor. Este vorba de primrii din : Salonta, Săcueni, Valea lui Mihai, Abrămuț, Biharia, Borș, Buduslău, Cherechiu, Curtuiușeni, Diosig, Lugașu de Sus, Paleu, Roșiori, Sălacea, Sălard, Sâniob, Șimian, Tarcea, Tămășeu, Tăuteu, Viișoarea și de consilierul județean Boda Gergely Zoltan.
Adoptat în decembrie 2020, regulamentul prevedea că întreţinerea platformei drumurilor asfaltate (naţionale, judeţene, orăşeneşti şi comunale) este asigurată în intravilanul localităţilor de către primării.