Laptele ajunge aliment de lux pentru românii cu venit mediu pe economie. Litrul de lapte proaspăt costă aproximativ 1,45 euro în România, un preţ dublu faţă de cel din Polonia şi mai scump decât în Spania, Franţa sau Belgia. În timp ce preţurile cresc accelerat, producţia autohtonă de lapte scade, iar importurile cresc şi sufocă piaţa autohtonă, împingând fermierii români spre faliment
O analiză economică realizată de Ziarul Financiar, arată situaţia îngrijorătoare a producţiei de lapre din România. Statisticile arată că un litru de lapte proaspăt integral, având o concentraţie de 3,5% grăsime, costă 1,45 euro în România, în timp ce în state occidentale precum Franţa sau Belgia costă 1,19 euro, în Spania costă 1,02 euro iar înntr-un stat esteuropean ca şi Polonia acesta costă doar 0,76, la jumătate din preţul de pe piaţa autohtonă. Analiza a fost făcută luându-se în calcul preţul aceluiaşi produs din ţările menţionate, vândut la raft de un retailer cunoscut şi prezent şi în România.
Realitatea este cu atât mai tristă cu cât venitul mediu al unui român este de 900 de euro net lunar, de două-trei ori mai puţin ca un francez, un spaniol sau un belgian.
Problema cu care se confruntă fermierii români, producători de lapte, a fost tranşată încă de la finele anului trecut în plenul Parlamentului European de către eurodeputata Carmen Avram, jurnalist şi om politic, membră în Comisia pentru agricultură și Dezvoltare rurală, Grupul Alianței Progresiste a Socialiștilor şi Democraților, din Parlamentul European. „Întreg sectorul crescătorilor de animale este în pericol, iar producţia de lapte este afectată în întreg cuprinsul Uniunii Europene, doar că anumite state sunt mai afectate decât celelalte. Fermele din România, de exemplu, care nu sunt atât de mature cum sunt fermele din vestu Europei, au ajuns într-o situaţie catastrofală, multe dintre ele sunt în pragul falimentului”, a spus Carmen Avram (foto).
„Fermierii noştri îşi închid fermele, îşi vând animalele sau le duc la abator. România are un deficit de lapte de 700.000 de tone (la nivelul lunii decembrie 2022 – n.a.), iar în magazine găseşti numai lapte de import. Asta nu ar fi o problemă pe o piaţă echilibrată, în care toţi jucătorii au plecat din acelaşi punct. Însă fermierii români au subvenţii mult sub nivelul celor pe care le primesc colegii lor din alte state occidentale. De asemenea, fermierii români trebuie să plătească cele mai mari preţuri la energie de pe întreg cuprinsul Uniunii Europene, iar soluţii nu sunt nici din bugetul naţional, şi nici din acel instrument al comisiei pentru situaţii de criză (Comisia pentru agricultură a Parlamentului European – n.a.)”, a mai adăugat Carmen Avram, solicitând Comisiei Europeane o analiză profundă şi soluţii pentru a putea dezvolta şi pe piaţa românească a laptelui „o competiţie loială adevărată”.
În timp ce preţurile cresc accelerat, în principal din cauza războiului din Ucraina şi a creşterii preţului la energie, litrul de lapte costă acum de aproape două ori mai mult decât acum 2-3 ani. Fermele româneşti au avut în 2021 o producţie de 41,7 milioane de hectolitri de lapte, cel mai scăzut nivel din ultimul deceniu. În 2022, preţul laptelui din România a crescut cu 64% faţă de anul anterior, fiind cea mai mare creştere din toate cele 27 state membre ale UE. În acest context, importurile de lapte şi produse lactate au crescut spectaculos.