Ţara noastră a înregistrat în 2019 cea mai mare rată din Uniunea Europeană în ce priveşte decesele produse în accidente de circulaţie – 96 la un milion de locuitori. Datele sunt cuprinse într-o statistică a Comisiei Europene, care arată că drumurile de pe continent rămân, totuşi, cele mai sigure din lume, cu o rată medie a deceselor de 51 la milionul de locuitori.
Cifrele preliminarii publicate de CE arată că, față de anii precedenți, mai puține persoane și-au pierdut viața pe drumurile UE în 2019. Se estimează că 22.800 de persoane au murit în urma unui accident rutier anul trecut, cu aproape 7.000 mai puține decât în 2010.
Opt state membre au înregistrat cele mai scăzute rate ale deceselor în accidente: Croația, Finlanda Franța, Germania, Grecia, Letonia, Luxemburg și Suedia. Cele mai sigure drumuri au fost în Suedia (22 de morți/milionul de locuitori) și Irlanda (29 de morți/milionul de locuitori), în timp ce România (96 de morți/milionul de locuitori), Bulgaria (89 de morți/milionul de locuitori) și Polonia (77 de morți/milionul de locuitori) au raportat cele mai mari rate de deces.
Pentru următorul deceniu, UE a stabilit un obiectiv de reducere cu 50% a numărului de morţi şi răniţi grav în accidente de circulaţie.
„Niciun mort și niciun rănit grav pe drumurile europene până în 2050. Acesta este obiectivul nostru. Vizăm 50% mai puține decese și 50% mai puține răni grave până în 2030 și știm că ținta noastră este realizabilă. În trecut, UE a înregistrat o scădere substanțială a deceselor rutiere, dar cifre stagnează în ultimii ani. În plus, discrepanţele dintre țări rămân uriașe”, a declarat comisarul pentru transport, Adina Vălean.
Accidentele grave au şi un impact economic. Costul extern al acestor evenimente a fost estimat la aproximativ 280 de miliarde de euro, adică aproximativ 2% din PIB-ul UE.
Comunicat integral al Comisiei Europene poate fi accesat mai jos, în limba engleză: