Guvernul a adoptat vineri o Hotărâre pentru aprobarea atestării a trei localități din județele Mehedinți și Bihor ca stațiuni turistice de interes local. La inițiativa Ministerului Economiei, Bala, Beiuș și Mădăras sunt cele 3 noi stațiuni turistice.
Ministerul Economiei, Energiei şi Mediului de Afaceri a anunțat că, în urma verificării criteriilor legale, la solicitarea autorităţilor administraţiei publice locale şi, totodată, ţinând cont de potenţialul turistic, dar şi resursele naturale şi antropice, cele trei localități pot fi atestate ca stațiuni turistice.
”Guvernul României, la iniţiativa Ministerului Economiei, Energiei şi Mediului de Afaceri, a adoptat vineri, 04 decembrie 2020, Hotărârea pentru aprobarea atestării unor localităţi ca staţiuni turistice de interes local şi pentru modificarea anexei nr.5 la Hotărârea Guvernului nr. 852/2008 pentru aprobarea normelor şi criteriilor de atestare a staţiunilor turistice. În urma verificării îndeplinirii criteriilor legale, la solicitarea autorităţilor administraţiei publice locale şi, totodată, ţinând cont de potenţialul turistic, dar şi resursele naturale şi antropice, localităţile Bala (judeţ Mehedinţi), Beiuş (judeţ Bihor) şi Mădăraş (judeţ Bihor) au fost atestate ca staţiuni turistice de interes local”, a informat ministerul.
Municipiul Beiuș – județul Bihor
Municipiul Beiuș sau ”Țara Beiușului”, cum mai este numit, păstrează încă imaginea unor sate tradiționale bihorene cu elemente de cultură populară și meșteșuguri tradiționale care și-au păstrat istoria și tradiția.
Turiștii se pot bucura de parcurile amenajate, zona centrală a orașului și zona Văii Nimăiești, unde ambele maluri au fost amenajate ca loc de promenadă, și se pot relaxa la ștrandul termal.
Totodată, în Beiuș se pot practica turismul de agrement, turismul cultural-istoric, dar și de tranzit. Printre cele mai importante obiective de interes cultural: Muzeul Municipal de Istorie și Etnografie, Monumentul Martirilor Ioan Ciordaș și Nicolae Bolcaș, Bustul lui Avram Iancu sau Biserica Ortodoxă din centrul orașului.
Comuna Mădăras – județul Bihor
Comuna Mădăras este situată în sud-estul judeţului Bihor, la o distanţă de 37 km de Municipiul Oradea şi 5 km de Salonta, graniţa cu Ungaria. Comuna este cunoscută pentru subsolul bogat în apă geotermală. Concentraţia de minerale a acesteia şi temperatura sunt factorii care oferă efectele binefăcătoare pentru tratarea anumitor afecţiuni.
Printre obiective turistice importante: Monumentul eroilor și Biserica Ortodoxă „Nașterea Maicii Domnului” din Homorog, Biserica din Ianoșda, Muzeul de icoane din Homorog, Ștrandul Termal Mădăras, Balta Mărțihaz sau Pădurea Rădvani.
Comuna Bala – județul Mehedinți
Comuna Bala din judeţul Mehedinţi este o veche aşezare, atestată documentar încă din vremea lui Mircea cel Bătrân, din 10 iunie 1415. Datorită izvoarelor mezotermale slab sulfuroase oligometalice şi a nămolului sapropelic, a obţinut în urmă cu patru ani statutul de staţiune balneoclimaterică.
Printre principalele obiective turistice din comuna Bala se numără Biserica din Bala de Jos, Biserica de Lemn din Comănești, Biserica din Crainici, Biserica de Lemn din Dâlma, Casa-Muzeu Petre Scurtu, Castrul roman Cârșu, Dealurile „Mormântul Jidovului”, Moara de apă de la Molani, Râpa Dracului, Stațiunea Bala Băi și ruinele tunelului Bejna de la Rudina.
În luna mai a acestui an, municipiul Oradea a devenit staţiune turistică de interes naţional. În prezent, în România sunt atestate 52 de stațiuni turistice de interes național și 90 de interes local.